Dragan Simeunović
0

'Džihad je moguć i na Balkanu'

Sarajevo-x.com
Dragan Simeunović, stručnjak za probleme terorizma i nekadašnji savjetnik UN-a vezano za ovu oblast izjavio je hrvatske medije kako na Balkanu postoji realna opasnost od širenja mreže džihada i u ovom dijelu svijeta.

"Već odavno postoji niz podataka o prisutnosti aktera globalnog džihada na Balkanu. Razlozi za to nedavno su vođeni ratovi, kao i brojnost muslimanske populacije na Balkanu, što nagoni al-Qaidu i druge terorističke organizacije da u moguće kombinacije uključe i prostor Balkana", tvrdi Simeunović a prenosi Index.

Simeunović tvrdi da na prostoru bivše Jugoslavije postoje i centri koji okupljaju pristalice džihada, ali da njihova zadaća nije regrutiranje i okupljanje, već se u većini slučajeva radi o tome da takva mjesta toleriraju i dopuštaju okupljanja takve vrste.

Također upozorava i na to da se vehabizam, ekstremnija struja islama koja je prisutna u nekim dijelovima BiH, često u javnosti neopravdano poistovjećuje s terorizmom.

"Vehabizam je regularna varijanta islama te državna religija u Saudijskoj Arabiji i nekim drugim zemljama", podsjetio je Simeunović i dodao kako širenje vehabizma u brojnim manje radikalnim muslimanskim sredinama nailazi na otpor, jer liberalniji muslimani na drugi način pristupaju vjeri, prenosi Index Simeunovićevu izjavu.