Regija
0

Dvije vodeće kosovske stranke dogovorile formiranje koalicije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvije vodeće kosovske političke stranke saglasile su se da oforme koalicijsku vladu koja bi vodila otcijepljenu pokrajinu ka nezavisnosti od Srbije početkom iduće godine, saopćili su u srijedu stranački izvori.

Zvanični koalicijski sporazum trebalo bi da bude potpisan tokom dana.

Bivši gerilski vođa Hashim Thaqi, čija je opozicijska Demokratska stranka Kosova (PDK) pobijedila na parlamentarnim izborima 17. novembra, postat će peti kosovski premijer od 1999. otkako su Ujedinjene nacije preuzele kontrolu nad pokrajinom.

PDK će imati sedam ministarstava u vladi a njen partner Demokratska liga Kosova (LDK) pet. Tri su rezervirana za kosovske manjine, uključujući i Srbe.

"Potrebna nam je stabilna i funcionalna vlada u ova važno vrijeme kada se Kosovo kreće ka nezavisnosti", izjavio je Reutersu visoki zvaničnik PDK-a.

Kosovom upravljaju Ujedinjene nacije od 1999., kada je NATO pokrenuo kampanju zračnih udara kako bi protjerao srpske snage i zaustavio etničko čiščenje kosovskih Albanaca u dvogodišnjem ratu protiv pobune.

Albanska većina, koja čini 90 posto stanovništva, koju podržavaju Sjedinjene Države i zapoadnoevropske zemlje, priprema se proglasiti nezavisnost Kosova u prvim mjesecima 2008.

Srbija nije spremna prihvatiti nezavisno Kosovo a njena saveznica Rusija, s pravom veta u Vijeću Sigurnosti UN-a, također se tome protivi .

Sreća LDK-a bila je varljiva od smrti njenog vođe, ondašnjeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, u 2006. S 45,5 posto glasova u 2004., LDK je na prošlomjesečnim izborima pao na 22,6 posto osvojenih glasova.

PDK je pobijedio s 34,3 posto glasova. Zajedno će dvije stranke imati 62 mjesta u parlamentu koji broji 120 mjesta.