Regija
10

Dvije kolone sjećanja u Vukovaru: "Stožeraši" okrenuli leđa državnicima

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
U Vukovaru je počelo obilježavanje 22. godišnjice pada tog grada heroja u ruke srpskog agresora, pišu hrvatski mediji.

U ovom gradu su, uprkos prethodnim najavama, danas formirane dvije kolone sjećanja. Ona koju predvodi Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara blokirala je kolonu u kojoj se nalazi državni vrh.

Najveći dio sudionika je u koloni koju predvodi Stožer i oni su nakon intoniranja himne i minute šutnje za poginule, pošli prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata prije državničke kolone. U koloni koju predvodi Stožer su i generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, piše Jutarnji list.

List piše i kako je jedan od sudionika u HTV-ovu kameru uputio uvredljive riječi premijeru Zoranu Milanoviću. Po dolasku u krug vukovarske bolnice, gdje je održan komemorativni skup, upitan o dvjema kolonama sjećanja, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović kazao je kako je na današnji dan najbitnije odati počast onima koji su položili živote za Vukovar i Hrvatsku, a da je stvar svakoga kako će to učiniti.

"Danas je najvažnije da smo tu radi pijeteta, radi sućuti prema svima koji su stradali u Vukovaru, prema Vukovaru kao gradu, koji je podnio najveću žrtvu u Domovinskom ratu. Kako će ko to obilježiti to je njegova stvar, ali mislim da su osjećaji zajednički", poručio je predsjednik Josipović.

Tportal piše kako "stožeraši" planiraju još jednom poniziti državni vrh tako što će im prepriječiti prilaz do Memorijalnog groblja. Prema posljednjim informacijama koje je objavio HRT, državni vrh odustao je od kolone sjećanja nakon što im je Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara prepriječio put i onemogućio prolazak.

Osim velikog broja građana Vukovara i patriota pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, na skup su došli i predsjednici Republike, Sabora i Vlade, Ivo Josipović, Josip Leko i Zoran Milanović, te svi ministri u Vladi. Na skupu su i saborski zastupnici, đakovački i osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić te brojni drugi visoki crkveni dužnosnici, članovi diplomatskog kora akreditirani u Hrvatskoj, kao i čelnici i predstavnici brojnih udruženja stradalnika i boraca te političkih stranaka.

Iz Gradske uprave Vukovara najavljivano je kako se očekuje da će ovaj grad danas pohoditi blizu 100.000 građana iz cijele Hrvatske. Prošle godine u Vukovar je 18. novembra došlo do tada rekordnih 50.000 ljudi.