Slovenija
0

Dva nova smrtna slučaja od svinjske gripe

FENA
Još dva oboljela od nove (svinjske) gripe umrla su u zadnja 24 sata u bolnicama u Ljubljani i Slovenj Gradecu, čime se broj smrtnih slučajeva od komplikacija nastalih od posljedica te bolesti u Sloveniji popeo na četiri.

Četrdesetdvogodišnji invalid s težim oblikom epilepsije iz okolice Slovenj Gradeca umro je u bolnici u tom gradu na sjeveru Slovenije u subotu navečer. Imao je upalu oba plućna krila i sepsu, a utvrđeno je da je bio zaražen i virusom H1N1, potvrdilo je slovensko ministarstvo zdravstva, dodajući da je u istoj bolnici još nekoliko kritičnih slučajeva pacijenata oboljelih od svinjske gripe. U bolnicu je bio primljen 23. studenoga i od tada je bio na inhalatoru i antibioticima.

U nedjelju popodne potvrđena je i smrt jednog od pacijenata u kritičnom stanju koji su primljeni u Klinički bolnički centar u Ljubljani, ali njegova dob i identitet nisu objavljeni.

Istodobno, slovenski Zavod za zaštitu zdravlja priopćio je da aritmija i zastoj srca koje je prije nekoliko dana dobila jedna 77-godišnjakinja nekoliko minuta nakon cijepljenja protiv nove gripe, te nakon toga hospitalizirana, nisu imali uzrok u cjepivu koje je dobila. Slovenske zdravstvene vlasti i u nedjelju su ponovile da je najbolja prevencija protiv virusa nove gripe cijepljenje kojim se dobiva imunitet na virus H1N1, ali i sprječava njegovo masovno širenje jer cijepljeni nakon toga više ne mogu biti prenositelji virusa.