Hrvatska
0

Dva lica uhapšena zbog otmice Ante Jelavića

SRNA
Hrvatska policija je uhapsila dva lica osumnjičena za učešće u otmici bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, javili su hrvatski mediji, pozivajući se na nezvanična saznanja.

Policija i dalje o svemu uporno ćuti, pa su tako bez komentara ostale i novinarske tvrdnje da su uhapšeni bivši pripadnici HVO-a, javio je dopisnik Srne.

"Jutarnji list" piše da je uhapšen bivši pripadnik nekadašnje Kažnjeničke bojne, jedinice kojom je tokom rata u BiH komandovao Mladen Naletilić - Tuta, koji je u Hagu osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv bošnjačkih civila u Hercegovini.

Mediji u Hrvatskoj, pozivajući se na nezvanična saznanja, navode da je mogući motiv otmice Jelavićev novčani dug nekim kriminalnim grupama.

Nezvanično se saznaje da je u toku kriminalistička obrada nad više lica koja su dovedena na informativne razgovore u sjedište zagrebačke policije.

Policija je tek jutros saopštila da je Jelavić sinoć oko 22.00 časa sam došao u sjedište zagrebačke policije, gdje je sa njim obavljen informativni razgovor.

Jelavić je inspektorima rekao da ga je u srijedu, 8. aprila, otelo više lica u Zagrebu, te da je prisilno odveden u Ramu u BiH.

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH tvrdi da je pobjegao zahvaljujući nesmotrenosti otmičara, te da se uspio vratiti u Hrvatsku.

Ostalo je do sada nerazjašnjeno kako mu je to pošlo za rukom, pogotovo što je za njim raspisana potjernica u BiH zbog slučaja Hercegovačke banke, zbog čega mu se sudilo.

U BiH Jelavića čeka ponovljeno suđenje zbog malverzacija novcem iz Hrvatske preko Hercegovačke banke u periodu od 1998. do 2001. godine, a prema prvoj presudi, koju je u julu 2006. godine ukinulo žalbeno vijeće Suda BiH, osuđen je na deset godina zatvora.

Jelavić se nakon dolaska u Hrvatsku potpuno povukao iz javnog i političkog života, a krio se na tajnoj lokaciji zbog straha da bi ga bošnjačke tajne službe mogle oteti i odvesti na suđenje u Sarajevo.