Regija
52

Dunja Mijatović razgovarala s Vučićem: Moja poruka vlastima ostaje nepromijenjena

Anadolija
Dunja Mijatović
Dunja Mijatović
"Danas sam imala konstruktivan razgovor s premijerom Aleksandrom Vučićem. Upoznala sam ga s činjenicom da trend uklanjanja web-stranica i blokiranje izvora informacija i komentara na internetu u Srbiji, nažalost nije nova pojava, i dobila sam uverenja da će se on i Vlada Republike Srbije angažovati po ovom pitanju", izjavila je Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija obavila je razgovor s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem povodom njegovog pisma upućenom njenom Uredu u kojem je izrazio nadu da će "dočekati ili izvinjenje od OEBS-a ili dokaze za tobožnje kršenje ljudskih prava u Srbiji". 

"Još 13. decembra prošle godine izdala sam saopštenje za javnost gdje sam izrazila zabrinutost zbog hakerskih napada na nekoliko informativnih web-stranica, i nezakonitog uklanjanja istraživačkih tekstova sa stranica nekih on-line medija. Ovaj trend se, nažalost, nastavio i dobio nove elemente. Ovo je razlog za moje novo javno obraćanje 27. maja, ne bi li skrenula pažnju vlastima na tu pojavu. Brojne druge institucije koje nadziru medijske slobode u Srbiji su, također, javno ukazale na ovaj slučaj", upozorila je Mijatović.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija naglasila je da je "ovakav razvoj situacije nastavljen tokom vikenda i u ponedeljak kada je web-stranica ‘Peščanika’ napadnuta i oborena".

"Moja poruka vlastima ostaje nepromijenjena. Ovakve aktivnosti treba da budu istražene, a oni koji stoje iza njih moraju da snose odgovornost. Uloga i dužnost vlade je da štiti i podržava slobodu izražavanja na internetu i inače, kako je i predviđeno Ustavom Srbije. Drago mi je što sam od predsjednika Vlade Vučića dobila uvjeravanja da će se pristupiti rješavanju ovih pitanja", naglasila je Mijatović.

 Ona je istakla kako je sa premijerom Vučićem dogovora da se sastanu prvom prilikom kako bi razgovarali o ovim i drugim pitanjima u vezi sa medijima.

"Moja kancelarija će nastaviti da prati razvoj situacije i biće spremna da pomogne na svaki mogući način", istakla je OSCE-ova predstavnica za slobodu medija.