Visoko dobilo konkurenciju
0

Dubrovnik leži na ilirskim piramidama

Sarajevo-x.com
Visočke piramide dobile su regionalnu konkurenciju. Dubrovački pomorski kapetan Pero Metković tvrdi da je dio Dubrovnika smješten na piramidama koje mogu postati nova turistička atrakcija, piše Jutarnji list.

Metković, koji se egiptologijom bavi iz hobija, iza sebe ima 15-godišnje iskustvo u istraživanju faraonskih grobnica u Gizi i Sahari. On tvrdi kako konfiguracija tla u Lapadu nesumnjivo upućuje na postojanje cijelog lanca piramida.

"Konusni oblik brda Petka potvrđuje da je tu nekad bila piramida. I sva ostala uzvišenja na tom prostoru, od Montovjerne do Babina kuka su piramidalna, o čemu svjedoče pravilno poslagani kameni blokovi u širem okruženju, koji nikako ne mogu biti djelo prirode, nego ljudskih ruku", tvrdnja je kaže 64-godišnjeg Metkovića.

Dubrovačka verzija Semira Osmanagića vlasnik je turističke agencije i namjerama mu je piramide uvrstiti u turističku ponudu.

"Nadam se da će moja inicijativa naići na dobar odaziv, to više što nije bez osnove. Dugo istražujem piramide, od Kaira do Visokog. Teorija istraživača Semira Osmanagića o bosanskim piramidama ponukala me da se i sam pozabavim proučavanjem dubrovačkih lokaliteta, gdje sam pronašao dosta sličnosti s onima u BiH. Prošlog proljeća posjetio sam albansko historijsko nalazište Butrint i, putujući autobusom cestom usječenom u brdo, prepoznao formacije kamenih blokova slične dubrovačkim. To me učvrstilo u uvjerenju da i naš Lapad počiva na piramidama", ispričaa je Metković.

On tvrdi da su piramide djelo ilirskih graditelja.