Regija
0

Dubrovački biskup Uzinić ćukovo "žaljenje" ocijenio provokacijom

FENA
Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić jučerašnju je izjavu načelnika općine Trebinje Dobroslava Ćuka u Dubrovniku u kojoj je izrazio žaljenje, ali ne i ispriku za ratne događaje iz devedesetih, a pri čemu se pozvao na ekumenski dijalog, ocijenio "grubom politizacijom", "provokacijom" i "izjednačavanjem strana u sukobu".

"Žaljenje, uz jasno naglašeno odbijanje bilo kakve isprike i osobito izjednačavanje strana u sukobu, pa čak i više od toga, bitno se razlikuje od onog 'oprostite' izgovorenog tokom ekumenskog bogoslužja i molitve za jedinstvo u dubrovačkoj katedrali", stoji u biskopovu priopćenju.

Biskup Uzinić ocjenjuje kako "ovim nije, kako je kazao gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, otvoreno jedno novo poglavlje, nego se – srećom ovaj put samo riječima – ponovilo ono staro poglavlje koje je i dovelo do rata".

Osvrčući se na Ćukovu izjavu kako je "sad trenutak da zažalimo za onim što se dogodilo i da oprostimo jedni drugima, kršćanski, kako su nas poučili episkop zahumsko-hercegovački i biskup dubrovački", biskup Uzinić upozorava kako je dolazak načelinka Općine Trebinje u Dubrovnik politički događaj koji nema nikakve veze s ekumenskim odnosima i poukama koje su izmijenili zahumsko-hercegovački episkop Grigorije i on.

"Žao mi je što se ekumenski dijalog i suradnja koju smo episkop i ja počeli graditi politizira na tako grub način", stoji u saopćenju.

Uzinić ističe kako je međusobna saradnja Trebinja i Dubrovnika nužna ali ta saradnja i dijalog nemaju, niti mogu imati, budućnost i dobre plodove ako su zasađeni na lošem tlu neistina i začinjeni ciničnošću.

"Pozivam vjernike Dubrovačke biskupije i sve građane Dubrovnika, osobito udruge proizašle iz Domovinskog rata da se ni na koji način ne daju isprovocirati ovim izjavama, nego da sačuvamo dostojanstvo ali i dužan pijetet prema svima onima koji su iz ljubavi prema Dubrovniku i domovini svoje živote i žrtvu ugradili u našu slobodu", stoji u reagiranju dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića.