Regija
0

Državni vrh Srbije sutra o Srebrenici

FENA
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
U srpskom državnom vrhu sutra bi trebale početi konsultacije oko pozicije službenog Beograda u vezi s Rezolucijom o Srebrenici, koju je u Vijeću sigurnosti UN-a predložila Velika Britanija, pišu beogradske Novosti.

Pred Srbijom su, prema tom beogradskom dnevniku, dvije mogućnosti. Prva je da se priključi zahtjevima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji će od ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova tražiti da Moskva stavi veto na usvajanje rezolucije.

Druga je da pokuša u direktnim razgovorima s Londonom ili preko neke od članica Vijeća sigurnosti, amandmanima izmijeni tekst dokumenta, koji je u mnogim dijelovima veoma nepovoljan za Srbiju, prenosi Tanjug pisanje Novosti.

Ove teške odluke naći će se pred srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem po povratku iz Norveške, a narednih dana Srbija će voditi žestoku diplomatsku ofenzivu na East Riveru, ali i u Beogradu, preko veleposlanika ključnih zemalja, kako bi pokušala objasniti svoje stavove.

Prema diplomatskim izvorima lista, Velika Britanija od stalnih članica Vijeća sigurnosti može računa kako će rezoluciju, čije se usvajanje planira 7. jula, podržati SAD i Francuska, a također ima i snažnu "glasačku mašinu" među deset nestalnih članica Vijeća sigurnosti.

Podršku Srbiji, s druge strane, mogla bi putem veta pružiti Rusija, dok se procjenjuje da će Kina, najvjerojatnije biti suzdržana.

Ruska rampa rezoluciji u Vijeću sigurnosti, po mnogim procjenama, povlači za sobom i određena očekivanja Moskve: da se Srbija ne priključi NATO, da ostane dosljedna odluci o neuvođenju sankcija Moskvi, da dozvoli nove ruske investicije i da, kao predsjedavajuća OESS-om, pruži pomoć Kremlju u rješavanju ukrajinske krize, pišu Novosti.