Haški tribunal
0

Drugo suđenje Šešelju za nepoštivanje suda od 22. februara

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Suđenje lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju po drugoj optužnici za nepoštivanje suda počeće idućeg utorka, 22. februara, potvrdila je danas novinarima u Hagu portparol sudskog dijela Tribunala Nerma Jelačić.

Tužilac-prijatelj suda, kanadski advokat Bruce McFarlane, najavio je da neće pozivati svjedoke, već da će svoje dokaze predstaviti u pisanoj formi, dok je Šešelj najavio da će pozvati 10 svjedoka, koji će "potvrditi da su oni lično objelodanili svoj identitet javnosti", javio je dopisnik Srne iz Haga.

Postupak za nepoštivanje suda pokrenut je protiv Šešelja zbog navodnog kršenja zaštitnih mjera koje je naložio Međunarodni sud, nakon što je u jednoj od svojih knjiga objelodanio informacije o 11 zaštićenih svjedoka, uključujući njihova imena, zanimanja i mjesta prebivališta.

Ovo je drugi put da Šešelja terete  za nepoštivanje suda zbog objelodanjivanja informacija o zaštićenim svjedocima. Žalbeno vijeće je 19. maja 2010. godine potvrdilo kaznu od 15 mjeseci zatvora zbog objelodanjivanja imena i drugih ličnih podataka o zaštićenim svjedocima u drugoj knjizi čiji je Šešelj autor.

Pretresno vijeće izdalo je 4. februara 2010. nalog umjesto optužnice za nepoštivanje suda. Prvo stupanje pred sud je održano 29. aprila 2010. godine. Pretresno vijeće je na ponovnom stupanju pred sud 6. maja u Šešeljevo ime navelo da se on ne osjeća krivim, s obzirom  da je odbio da se izjasni o krivici. 

"Međunarodni sud smatra integritet svjedoka i povjerljivih materijala ključnim elementima vladavine prava. Nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudske postupke objavljujući povjerljive informacije krivično je gonjeno", saopšteno je u Haškom tribunalu.