Regija
0

Drugi krug predsjedničkih izbora u Makedoniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Makedonci u nedjelju biraju novog predsjednika, a miran tok izbora poput prvoga kruga 22. marta, trebao bi potvrditi da je zemlja položila ispit zrelosti ključan za nastavak evropskih integracija, pošto su parlamentarni izbori u ljeto 2008. bili obilježeni nasiljem.

Ko će u idućem predsjedničkom mandatu voditi zemlju teško je predvidjeti jer ankete govore da 23 posto od 1,8 miliona upisanih birača neće izaći na birališta, a velik je i broj neodlučnih.

U prvome izbornom krugu eliminirano je troje kandidata, a birači sada odlučuju između kandidata VMRO-DPMNE Đorđija Ivanova, kojem ankete daju 34 posto, te kandidata Socijaldemokratskog saveza Ljubomira Frčkovskog, koji dobija 21 posto glasova.

Premijer Nikola Gruevski, ujedno predsjednik VMRO-DPMNE, početkom sedmice dogovarao je s čelnicima političkih stranaka što sve učiniti da izbori proteknu mirno. Mirni i nenasilni izbori nadasve su važni jer su parlamentarni izbori u junu 2008., protekli u nasilju.

Međunarodne organizacije pohvalile su Makedoniju za uspješno provedene izbore u martu, kada su birana i lokalna tijela vlasti. Ali evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn poručio je Skoplju da svoju evropsku orijentaciju ima priliku dodatno potvrditi.

"Prvi izborni krug bio je samo polufinale izbornog procesa" te igrači moraju potvrditi "fair-play", rekao je Rehn sportskim rječnikom i dodao "ponavljam da cesta za EU prolazi tim izborima".

Još od 2005. godine kandidatkinja za Evropsku uniju, Makedonija čeka zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora.

Ni u procesu integracije u NATO nije bolje sreće jer joj pristup blokira susjedna Grčka, nezadovoljna što se Skoplje ne odriče imena Makedonija, koje je ujedno ime i grčke sjeverne pokrajine.

Gruevski je pozvao građane da se masovno odazovu. Prema novom makedonskom izbornom zakonu, za valjanost izbora potreban je odaziv od 40 posto upisanih birača. Predizborne ankete pokazale su da će odziv birača biti 48 posto, što negira neka predviđanja o neuspjehu.

Pozivajući građane da učine sve kako bi izbori protekli mirno, Gruevski je mogućim izazivačima izgreda zaprijetio kažnjavanjem i najavio da će nadležna tijela reagirati na sve eventualne nepravilnosti.

Neizvjesno je kome će svoj glas dati neodlučni, kojih je 11 posto prema nekim anketama, do više desetaka postotaka, prema drugima. Izbore će pratiti 500 međunarodnih promatrača te 7.000 lokalnih, a za sigurnost će se skrbiti oko 8.000 policajaca.

Zemlja s dva miliona stanovnika, od kojih 25 posto Albanaca, Makedonija je jedna od najsiromašnijih u Europi, sa stopom nezaposlenosti 35 posto.

No vlasti predviđaju da bi u 2009. godini zemlja mogla ostvariti rast od 5,5 BDP-a, što Međunarodni monetarni fond drži malo vjerojatnim zbog svjetske financijske krize.

Vlasti očekuju i pad inflacije na 3,5 posto u 2009., s oko 8,7 koliko je iznosila u 2008.