Regija
33

Drama na nebu iznad Hrvatske: Dva MiG-a presrela putnički Boeing

Klix.ba
Tokom prijepodnevnih sati, zbog nemogućnosti uspostave veze s civilnim avionom koji se približavao zračnom prostoru Republike Hrvatske, dežurnom borbenom dvojcu HRZ i PZO-a je izdana naredba za presretanje i identificiranje navedenog aviona.

Riječ je o putničkom avionu Boeing 737 talijanske kompanije Meridiana, koji je letio na relaciji Bejrut-Trst, a s kojim hrvatska niti talijanska kontrola leta nisu mogle uspostaviti radio vezu, zbog čega je naređeno NATO komandi u Torrejonu u Španiji (Combined Air Operations Centre – CAOC), da po drugi put ove godine, podigne pripravnost NATO deklariranih snaga iz sastava Oružanih snaga Hrvatske te naredilo dežurnom borbenom dvojcu iz sastava 91. vazduhoplovne baze HRZ i PZO-a desetominutnu pripravnost za polijetanje, objavio je Jutarnji.hr.

Nakon što je uspostavljena radio veze sa civilnim avionom Boeing 737, hrvatskim pilotima koji su djelovali po unaprijed propisanoj proceduri i komandi nadređene komande, izdana je naredba za povratak u matičnu jedinicu, a civilni avion nastavio je let prema planu.