Hrvatska
0

Dosad zabilježeno 1.104 oboljelih od gripe H1N1

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stožer za praćenje pandemijske gripe razmatrao je u ponedjeljak aktuelnu situaciju u vezi pandemije nove gripe (H1N1) ustvrdivši da su u Hrvatskoj dosad zabilježene 1.104 oboljele osobe, ali da nema bitnih odstupanja u pojavnosti pandemijske gripe od onih kod sezonske gripe.

Kod 313 oboljelih zaraza virusom tipa A (H1N1) laboratorijski je potvrđena, a veća incidencija bilježi se u Zagrebu i Splitu, navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

U Evropi ima oko 64.000 oboljelih, a dosad je zabilježeno 280 smrtnih ishoda bolesti.

Iz Stožera poručuju da će u idućih nekoliko dana biti distribuisano dodatnih 50.000 doza antivirusnih lijekova u ordinacije opće/porodične medicine srazmjerno broju osiguranika.

Na snazi i dalje ostaje preporuka oboljelima da se jave svojim porodičnim ljekarima u slučaju pojave simptoma gripe.

Stožer ne preporučuje zatvaranje škola i drugih odgojno-obrazovnih ustanova, niti promjenu režima posjete bolesnicima na bolničkim liječenjima. Što se tiče zaštitnih maski, one se preporučaju samo u bliskom kontaktima s oboljelima tokom liječenja i njege.

U četvrtak, 5. novembra, počinje vakcinacije protiv sezonske gripe, te Stožer poziva sve rizične grupe da se vakcinišu, ističe se u saopćenju Stožera za praćenje pojavnosti pandemijske gripe.