Rat za povratak teritorija
3

Doris Pack: "Oluja" je legitimna akcija, ICTY radi ispravno

FENA
Doris Pack (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Doris Pack (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Njemačka zastupnica u Evropskom parlamentu (EP) i izvjestiteljica Parlamenta za BiH Doris Pack izjavila je kako bi bilo dobro za srbijansku javnost da što prije uvidi da je "Oluja" bila legitimna akcija hrvatske vojske, bez obzira na to što su tokom nje počinjeni zločini, prenio je u nedjelju novosadski list Dnevnik.

Ističući da je Hrvatska vodila opravdan rat za povratak otetih teritorija od Srba koji su bespravno zauzeli trećinu zemlje i od tamo protjerali sve Hrvate, Doris Pack je istakla da to što je general Ante Gotovina oslobođen znači da on ne snosi nikakvu krivnju za ratne zločine.

"Zbog zločina koje je u ratu, nažalost, počinila i hrvatska strana počiniteljima se sudi i donose se presude", rekla je ona i precizirala da je u tom ratu "bilo počinjenih zločina i nad Srbima, ali su počinitelji osuđeni".

Doris Pack je kazala kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima "signal svima da Haaški tribunal radi ispravno i da nije opredijeljen za neku stranu", te dodala kako je "oslobađanje Gotovine pomoglo Hrvatskoj da zatvori jedno nesretno poglavlje svoje povijesti".

Pack je rekla da ne vidi nikakve posljedice te presude za moguću integraciju Srbije u EU, jer "jedno s drugim nema nikakve veze", napominjući da Srbija na svom putu u EU mora sama ukloniti zapreke koje su joj se ukazale.

Jedna sudska presuda građaninu druge zemlje ne bi trebalo da imati kakav utjecaj na njezinu politiku približavanja EU, naglasila je članica EP i ponovila da "Haaški tribunal za ratne zločine ne pravi nikakve razlike među nacijama, pred sudom su svi jednaki".

To se, kako je objasnila Doris Pack, može vidjeti po tome što među pripadnicima svih naroda u bivšoj Jugoslaviji ima osuđenih, ali i oslobođenih krivnje.