Hrvatska afera 'kamioni'
0

Dokazi u knjizi ulazaka i izlazaka

SRNA
Knjiga ulazaka i izlazaka u zgradu Ministarstva odbrane Republike Hrvatske pokazala se vrlo dragocjenom u dokazivanju da su bivši ministar odbrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić zloupotrijebili položaj u nabavci 39 kamiona i oštetili državu za 10,2 miliona kuna, prenose hrvatski mediji.

"Obojica su tvrdila da nisu kontaktirali sa predstavnicima firme 'Eurokamion', ali policajci su dokazali da su, dva dana prije nego što je donesena odluka o nabavci kamiona, predstavnici ovog preduzeća bili na razgovoru kod pomoćnika Bačića. I sve je evidentirano, kad su ušli, kod koga idu i kad su izašli. To je bio samo kamenčić u mozaiku istrage protiv dvojice visokopozicioniranih funkcionere za koje se sumnja da su zloupotrijebili položaj", piše zagrebački "Jutarnji list".

Policija je prikupila brojnu dokumentacije, a u nastavku istrage, ukoliko ona bude otvorena s obzirom da Rončević ima saborski imunitet, tužilaštvo bi moglo, slijedeći trag novca na bankovnim računima, ustanoviti i gdje je završio višak od 10,2 miliona kuna za koliko su, prema navodima krivične prijave, Rončević i Bačić oštetili budžet Hrvatske.

Prema istom izvoru, pokretanje istrage je duže vrijeme bilo blokirano u MORH-u zbog, kako se navodi, veza Rončevića i Bačića sa pojedincima, a blokada je okončana promjenom komandne strukture.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko rekao je juče da krivična prijava protiv Rončevića i njegovog saradnika Bačića u aferi "vojni kamioni" nije "čekala u ladici", već da je podnesena kada je prikupljen dovoljan broj relevantnih činjenica.

"Nakon provedenih istražnih radnji utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su počinjene određene kriminalne radnje u vezi sa nabavkom vojnih kamiona. Krivična prijava je podnesena kada je prikupljen dovoljan broj relevantnih činjenca", rekao je Karamarko.

Rončević i Bačić sumnjiče se za sklapanje štetnih ugovora u aferi "kamioni".

Prema pisanju hrvatskih medija, Rončević je ugovor za 39 kamiona, vrijedan 34,4 milijuna kuna, potpisao sa firmom "Eurokamion" u decembru 2004. godine.

Pred saborskom istražnom komisijom on je rekao da su jedino kamioni firme IVEKO odgovarali traženim uslovima koje je postavio Glavni štab te da je zbog toga direktno pregovarano sa njihovim zastupnikom "Eurokamion".

Aferu "kamioni" pokrenuo je u januaru 2005. predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić tokom predizborne predsjedničke kampanje.

Mesić je tada izrazio sumnju u zakonitost nabavke 39 vojnih kamiona.

Tadašnji ministar odbrane Berislav Rončević izjavio je isti dan da su Mesićeve riječi "tragikomični igrokaz jednog predsjedničkog kandidata".