Rasim Ljajić
0

"Dok Mladić ne bude uhapšen, mi ćemo biti u Hagu"

SRNA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Presjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocijenio je apsolutno kontraproduktvnim i nepravdenim najnovije izjave glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da je politički pritisak na Srbiju važan instrument u hapšenju haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Zbog nerešenog haškog pitanja mi smo do sada već dovoljno kažnjeni na putu ka EU i insistiranje na našem daljem kažnjavanju je apsolutno kontraproduktivno, a nije ni pravedno", rekao je Ljajić za novosadski "Dnevnik".

On smatra da je nesporna činjenica da je Srbija napravili značajne pomake u saradnji sa Haškim tribunalom u svim stručnim segmentima, što je, kako je rekao, Bramerc i konstatovao. 

"Uostalom, mi smo učinili puno da poboljšamo saradnju sa Tribunalom, uhapsili smo i /Radovana/ Karadžića, dali smo praktično sve što je traženo od dokumentacije... Ako to nisu dokazi da smo potpuno spremni i otvoreni za svaki vid saradnje, ne znam šta još da uradimo. Jedino da odemo u Hag, da se tamo zatvorimo i kažemo: Evo, mi ćemo biti ovde dok Mladić ne bude uhapšen", poručio je Ljajić.

Na pitanje da li se može dogoditi da Bramercov tvrd stav bude "dobar izgovor" Holandiji da 25. oktobra ne dozvoli dizanje rampe za kandidaturu Srbije, Ljajić je ocijenio da bi to bila velika greška i nepravda poslije svega što su uradili. 

"Osim toga, takav bi korak u velikoj meri povećao broj evroskeptika u Srbiji, što bi moglo da proizvede nove probleme na unutrašnjem planu. Jer, još uvek ovde postoji značajan deo političke elite i javnosti koji tvrde da će nas EU permanentno ucenjivati. U tom kontekstu bi još jedno odlaganje prosleđivanja naše kandidature Evropskoj komisiji u velikoj meri išlo na ruku onima koji su protiv ulaska Srbije u EU", mišljenja je Ljajić. 

Glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc ocijenio je da vlasti u Beogradu "malo posustaju" kada je u pitanju saradnja s Tribunalom. "Očekujemo više od Srbije. Razlika između onog što Beograd govori i radi i onog što bi bilo potrebno za hapšenje Mladića je velika. Srpska vlada bi morala da oslobodi mnogo više sredstava i osoblja, da intenzivnije traži, brže reaguje na informacije gde se traženi nalazi i pređe na bolje i modernije metode istrage", rekao je Bramerc prije dva dana za bečki "Standard".