Regija
0

Dogovor KFOR-a, Srbije i Kosova o krizi na sjeveru

FENA
Hashim Thaci
Hashim Thaci
Zapovjednik KFOR-a Erhard Buehler postigao je u petak dogovor s predstavnicima srbijanske vlade kao i predstavnicima kosovske vlade o rješenju krize na sjeveru Kosova, javila je beogradska agencija Beta a potvrdio kosovski premijer Hashim Thaci.

Thaci je na izvanrednoj sjednici kosovske vlade rekao da je postignut dogovor vlade Kosova i KFOR-a o stanju na sjeveru te ocijenio kako sporazum ima povijesni značaj i da je najvažniji poslije Deklaracije o neovisnosti Kosova.

Thaci tvrdi da će reciprocitet u robnoj razmjeni Kosova sa Srbijom biti nastavljen, kao i da će dostavljanje humanitarne pomoći iz Srbije na Kosovo biti dozvoljeno nakon što međunarodne organizacije utvrde da postoji potreba za njom, a da će procjene vršiti neovisni organi.

Prištinski mediji objavljuju pojedinosti dogovora vlade u Prištini i KFOR-a po kome će po prvi put u posljednjih 12 godina vlak koji prometuje na liniji

Beograd-Mitrovica biti kontroliran, a taj posao povjeren je policiji u suradnji sa europskom misijom EULEX-om. Sve ostale prometnice kontrolit će KFOR. Svako vozilo bit će detaljno prekontrolirano i svi koji prolaze granične prijelaze bit će detaljno provjereni da li nose oružje, javljaju mediji.

Pojedinosti sporazuma trebale bi biti poznate do kraja dana.

Kriza na Kosovu izbila je pije desetak dana kada su specijalne snage kosovske policije zauzele granične prijelaze Jarinje i Brnjak koje su držali Srbi na sjeveru Kosova kako bi preuzele kontrolu i osigurale provedbu zabrane uvoza robe iz Srbije.

Priština je time odgovorila na blokadu kosovskih kamiona prema Srbiji, no srpsko stanovništvo na sjeveru blokiralo je prometnice. U nasilju je ubijen jedan kosovski policajac, a KFOR je u petak zatvorio oba granična prijelaza.