Snežana Malović
0

Dogodine izdavanje balkanskih naloga za hapšenje

SRNA
Snežana Malović
Snežana Malović
Ministar pravde Srbije Snežana Malović u narednoj godini očekuje intenziviranje saradnje ministarstava pravde Srbije i BiH, kao i da će do kraja iduće godine biti uspostavljen balkanski nalog za hapšenje, s ciljem unapređenja borbe protiv organizovanog kriminala, a jedna od prvih zemalja u regionu kojoj će biti ponuđen ovaj sporazum bit će BiH.

Malovićeva je u intervjuu Srni istakla da očekuje da će u narednoj godini Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Tužilaštvo BiH potpisati sporazum koji će omogućiti razmjenu dokaza u predmetima za koja su nadležna ta tužilaštva.

Ona je navela da će  u 2011. godini akcenat Ministarstva pravde Srbije na polju regionalne saradnje biti na daljem intenziviranju te saradnje u borbi organizovanog kriminala, ne samo sa BiH, već i sa ostalim zemljama u regionu.

Jedan od koraka, dodala je ona,  biće  uspostavljanje regionalnog, balkanskog naloga za hapšenje, koji će borbu protiv kriminlanih grupa dodatno unaprijediti i koji će biti urađen po uzoru na evropski. 

"Inicijativa za zaključenje sporazuma o tom mehanizmu pokrenuta je u oktobru ove godine, a formirana je i radna grupa koja će izraditi nacrt sporazuma. Pošto dobijemo finalnu verziju sporazuma, mi ćemo ga ponuditi zemljama u regionu, a jedna od prvih biće BiH", navela je ona.

Malovićeva očekuje da će do kraja 2011. godine postojati jedinstven balkanski nalog za hapšenje. 

"O njegovom značaju govori praksa u zemljama EU koje ovaj institut imaju, a koja je pokazala da se primenom naloga znatno smanjuje dužina trajanja postupka ekstradicije sa devet meseci na 45 dana, što svakako krivični postupka čini efikanijim“, rekla je Malovićeva.
Ona je dodala da je Srbija voljna da sa BiH potpiše ugovor o izručenju sopstvenih državljana, kakav već ima sa Hrvatskom i Crnom Gorom. 

"Ministartvo pravde Srbije inciralo je početak pregovora za zaključenje tog ugovora koji će obuhvatati određena krivična dela. To pitanje za sada ostaje otvoreno", rekla je ona. 

Malovićeva je navela  da je ovu godinu, u pogledu međunarodno pravne pomoći, obilježila  dobra i veoma obimna saradnja između ministarstava pravde Srbije i BiH, te da očekuje da će i u narednoj godini taj trend biti nastavljen i inteziviran.

Ona je objasnila da je nakon potpisivanja ugovora o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima u februaru ove godine postignut veliki napredak u oblasti izvršenja sudskih odluka. 

"S obzirom na to da više nije potrebna saglasnost okrivljenog za izručenje, i Srbija i BiH su uputile veliki broj zamolnica za izvršenje presuda, a takvih zamolnica je bilo, i sa jedne i sa druge strane, oko 200", navela je Malovićeva. 

Ona je podsjetila da su dva ministarstva potpisala i ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima. 
"Ova dva ugovora predstavljaju krovne akte za mnoge buduće sporazume, koji će rešiti brojna otvorena pitanja koja imamo sa BiH, i saradnju učiniti efikasnijom", zaključila je Snežana Malović  u intervjuu Srni.