Regija
0

Dodik: Srbija na čelu s Tadićem može da računa na veće razumjevanje međunarodne zajednice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer RS-a Milorad Dodik ocjenio je da Srbija može da računa na veće razumjevanje međunarodne zajednice ukoliko joj poslije nastupajućih izbora predsjednik bude Boris Tadić.

"Srbija s Tadićem može da računa na veće razumjevanje međunarodne zajednice jer njega svi prihvataju kao sagovornika i pažljivo ga slušaju, a to je za Srbe važno -izjavio je Dodik u intervjuu za praznični broj beogradskog dnevnika "Blic".

Dodik je naglasio da je važno imati "čovjeka od autoriteta koji ne mora da nosi sa sobom krivicu zbog ranijih stvari, kao što bi to sigurno nosio Tomislav Nikolić" kome bi, kako je Dodik ocjenio, "protekao mandat u dokazivanju da on nije ono što o njemu misle napolju."

Prema Dodiku, radikali, iz potrebe da se pokažu drukčijim nego što ih svijet doživljava, kada dođu na vlast pristaju na daleko veće ustupke nego bilo ko od demokratskih funkcionera.

"Politički gledano, ako Srbija izabere radikale, potrošiće bespotrebno još nekoliko godina i daće priliku mnogima u svijetu da ne moraju ništa da objašnjavaju već samo da kažu "to vam je onaj što je bio s Miloševićem"", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, "radikali su zla kob srpskog naroda i zato sam trajno protiv njih."

Na pitanje šta za RS znači pobjeda Tadića, a šta pobjeda Nikolića, Dodik je objasnio da je srpskom entitetu u BiH "lakše da se brani ako je Tadić predsjednik, nego ako to bude Nikolić."

Dodik je podsjetio da je srpski predsjednik Tadić, zajedno sa premijerom Vojislavom Koštunicom, bitno doprinjeo jačanju odnosa Srbije i RS-a na pravi način i da su ti odnosi danas najbolji otkad postoji srpski entitet.

" Kada su radikali bili na vlasti u Srbiji sa Slobodanom Miloševićem, za nas nije bilo nikakve vrste pomoći. Branili su Republiku Srpsku Krajinu u Hrvatskoj, pa je izgubljena. Sva sreća pa nas nisu dugo branili, inače bismo i mi propali", rekao je premijer RS-a.

Dodik je podsjetio da su Tadić i Koštunica uspostavili specijalne odnose sa RS-om na osnovu prava koje su imali po Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995 i naglasio da je zapad, iako u početku sumnjičav, vremenom prihvatio takve odnose.