Otkriven snimak razgovora
0

Dobrica Ćosić pokušavao pomiriti Mladića i Karadžića

Sarajevo-x.com
Srbijanski "Press" objavio je snimak razgovora bivšeg generala VRS-a, Ratka Mladića, i bivšeg predsjednika Jugoslavije, Dobrice Ćosića, u kojem ga 1995, najvjerovatnije poslije akcije "Oluja", pokušava pomiriti sa Radovanom Karadžićem.

Karadžić je u to vrijeme bio smijenio Mladića, pa Mladić kaže da su na gubitku svi, a da "gubi najviše narod", te da je "uzrok taj Radovan".

Mladić traži od Ćosića da stupi u konakt sa Karadžićem i savjetuje mu da povuče "razbijačku" odluku o njegovoj smjeni, koju je donio "po nagovoru nekih svojih šaptača".

"Ovo je ili pomirenje, ili totalni razlaz. Ja sam za pomirenje, ali uslov je da on svoju jednostrano datu odluku preko medija odmah povuče i javno diskredituje", poručio je Mladić.

Ovaj razgovor je samo jedan od mnogih koje je Mladić snimao diktafonom i čuvao na oko stotinu audiokaseta predatih Tužilaštvu Haškog tribunala, nakon zapljene tokom pretresa Mladićevog stana u Beogradu u februaru ove godine. Čuvao ih je jer je navodno nakon svega planirao da napiše knjigu.

B92 piše da je javna tajna da do pravog pomirenja političkog i vojnog lidera RS-a nikad nije došlo, ali je Mladić ostao na mjestu komandanta VRS-a do smjene, 8. novembra 1996, koju je potpisala tadašnja predsjednica RS-a Biljana Plavšić, nasljednica Radovana Karadžića na tom mjestu.