Sulejman Ugljanin
0

"Dobit ću vlast i u Novom Pazaru"

FENA
Lider Stranke demokratske akcije (SDA) u Novom Pazaru i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin izrazio je uvjerenje da će se vladajuća koalicija u tom gradu uskoro raspasti i da će odbornici njegove partije učestvovati u formiranju novog saziva lokalnog parlamenta.

"Nema nikakve političke logike da stranke Mlađana Dinkića, Borisa Tadića i Rasima Ljajića uđu u savez 'na lokalu' sa SRS i DSS da bi istisnuli nas koji smo presudno pomogli da se formira parlamentarna većina u Srbiji. To ne može opstati", rekao je Ugljanin za subotnje "Novosti".

Ugljanin je poslije općih izbora 11. maja izgubio vlast u Novom Pazaru poslije više od decenije vladavine, a na njegovo mjesto došao je funkcioner Ljajićeve Sandžačke demokratske partije.

Lokalnu vlast, pored SDP-a, čine DS, G17 plus, SRS i DSS.

"Dinkić mi je rekao da će povući odbornike iz te većine, a očekujem i da Tadić to učini da ne bi učestvovao u produbljivanju unutar bošnjačkih podjela", kazao je Ugljanin, koji je i nosilac "Bošnjačke liste za evropski Sandžak".

On je pojasnio da bi poslije raspada te koalicije na lokalnom nivou u Novom Pazaru bilo "jedino logično da dvije bošnjačke liste formiraju vlast i podjele funkcije na ravne časti".

"Ujedno, da srpskoj listi i mi i Ljajićeva stranka odvojimo po 15 odsto mandata. To je recept za približavanje i politike i građana", tvrdi on.

Upitan da li će uspjeti da prevaziđe sukobe s Ljajićem, Ugljanin je odgovorio: "Sukob je pogrešna riječ. Nikada nisam bio u sukobu s Ljajićem. Mi samo nismo politički sarađivali. Ali, funkcije na kojima smo danas ne dozvoljavaju naše dalje neslaganje i nesaradnju. Ne možemo da budemo suprotstavljeni. Radićemo kao tim i to je nužno". On je odbacio spekulacije da je ucjenama dobio pozicije u novoj republičkoj vladi, istakavši da se učešće njegove SDA u Vladi Srbije "nametnulo potpuno prirodno".

Upitan da li mu u novoj vladi smeta učešće socijalista, zbog kojih svojevremeno, kako je tada tvrdio, nije smio da se vratio u Srbiju, Uglajnin je odgovorio da je "povratak SPS-a jedna izvanredno pozitivna činjenica u političkoj stvarnosti Srbije".

"Podržavamo to, i mi i cjelokupna međunarodna javnost. Kada je bilo biti ili ne biti za put u Evropu, SPS je presjekao. U toj stranci su ljudi demokratski orijentisani, spremni na kompromise, željni uspjeha i tolerantni. Srećni smo zbog njihove odluke da podrže ovu vladu", navodi lider SDA Ugljanin.