Srbija
0

Do sada potvrđeno 11 slučaja gripe H1N1

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Srbiji je u ponedjeljak do sada potvrđeno 11 slučaja oboljelih od gripa izazvanog novim tipom virusa A H1N1, a njihovo stanje je stabilno.

Iz budžetske rezerve izdvojeno je 266 miliona dinara za mjere protiv novog gripa, javili su beogradski mediji.

U Institutu za javno zdravlje kažu da je uglavnom riječ o uvezenim infekcijama, a da su dvije osobe zaražene u Srbiji.

Vlada Srbije je izdvojila novac za borbu protiv pandemije, koju epidemiolozi neminovno očekuju.

Novi slučajevi gripe H1N1 su se pojavili i u Crnoj Gori i Makedoniji.

U međuvremenu se i u Makedoniji pojavio prvi slučaj za koji se ozbiljno sumnja da je novi grip, izjavio je makedonski ministar zdravlja Bujar Osmani.

Prve zaštitne maske zbog pojave gripa A H1N1 u Beogradu u ponedjeljak su nosila tri radnika Gradskog saobraćajnog preduzeća ''Beograd'', koji prodaju pretplatne markice na šalteru na Zelenom vencu. Kako su rekli, maske su stavili samoinicijativno pošto su u kontaktu s velikim brojem ljudi i da na taj način žele da smanje rizik od zaraze novog gripa.

Epidemiolog i predsjednik radne grupe Ministarstva zdravlja Predrag Kon rekao je da zaštitne maske ne znače mnogo i naveo da je mogućnost zaraze šalterskih radnika GSP-a na takav način izuzetno mala.

On je naveo da ne može, kao zdravstveni radnik, takav čin da nazove širenjem panike ili da od njih traži da ne nose zaštitne maske, jer one, kako je kazao, za te osobe imaju važan psihološki efekat.

  • Nošenje zaštitnih maski je obavezno jedino u zatvorenom prostoru i to isključivo ako je neko u kontaktu s osobom za koju je sigurno potvrđeno da je zaražena virusom H1N1, objasnio je Kon.