Usvojena rezolucija
0

Do marta odluka o kandidatskom statusu Srbije za Evropsku uniju

SRNA
Vijeće Evrope
Vijeće Evrope
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je rezoluciju o Srbiji u kojoj se navodi da je ta država od 2009. godine postigla napredak u mnogim oblastima, a da su preostali zadaci koje vlasti u Beogradu treba da obave, kako bi se okončao proces monitoringa, reforma sudstva, usvajanje i primjena efikasnih antikorupcionih propisa, unapređenje stanja u medijima i puna primjena prava manjina, posebno Roma.

U izvještaju i rezoluciji o Srbiji, pod nazivom "Poštivanje obaveza i dužnosti Srbije", Parlamentarna skupština Vijeća Evrope konstatuje da će Evropsko vijeće u februaru/martu odlučiti o dodjeli statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU, nakon što potvrdi da su vlasti u Beogradu ostvarile daljnji napredak u primjeni sporazuma postignutih sa Prištinom, kao i u aktivnoj saradnji sa Eulexom i Kforom.

Ovim dokumentom, Beograd i Priština pozivaju se da nastave dijalog i primijene do sada postignute sporazume, javljaju beogradski mediji. Rezolucija je usvojena sa 90 glasova za, tri glasa protiv i troje uzdržanih. Na tekst rezolucije podneseno je 17 amandmana, a usvojeno je njih devet, među kojima su amandmani o unapređenju statusa manjina, uključujući sprečavanje kršenja slobode u oblasti seksualne orijentacije.

Usvojen je, također, amandman kojim se srpske vlasti pozivaju da "identifikuju i privedu pravdi pomagače" haških optuženika, ratnih zločinaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Članovi srpske delegacije Nataša Vučković i Slobodan Aligrudić izrazili su žaljenje zbog toga što se u rezoluciji ne predlaže završetak monitoringa Srbije i početak procesa postmonitoringa. Više učesnika u raspravi založilo se za napredak Srbije u oblasti zaštite manjina.

U rezoluciji se ocjenjuje i da su mediji u Srbiji suočeni sa ekonomskim teškoćama koje mogu da ugroze medijski pluralizam i slobodu, a kao posebni problemi ističu se vlasništvo nad medijima, uloga države u medijskom prostoru, ekonomska isplativost medija, transparentnost vlasništva nad medijima i napadi na novinare.