Ministrica pravde Srbije
0

"Do kraja januara treba potpisati sporazum o izvršenju sudskih odluka"

SRNA
Snežana Malović
Snežana Malović
Ministrica pravde Srbije Snežana Malović očekuje da će Srbija i BiH do kraja januara potpisati sporazum o izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima, kojim će biti spriječeno da osuđenici sa dvojnim državljanstvom izbjegnu služenje kazne bijegom u drugu državu.

"Tim ugovorom biće omogućeno da osuđeni, koji posle izricanja presude u jednoj državi pobjegnu u drugu da bi izbjegli kaznu, tu kaznu, ipak, odsluže", rekla je Malovićeva novinarima.

Ona je dodala da je predviđeno da se ne traži saglasnost okrivljenog, pa će bjegunci biti prisiljeni da izdrže zatvorsku kaznu u državi u koju su pobjegli.

Malovićeva očekuje  da će vođa ekstremno desničarske organizacije "Nacionalni stroj" Goran Davidović u narednom periodu biti izručen Srbiji iz Italije, gdje je prošle godine uhapšen po srpskoj interpolovoj potjernici za služenje kazne zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje.

"Očekujemo konačnu odluku najviših sudskih instanci Italije i mislim da ćemo u narednom periodu moći da realizujemo ekstradiciju", navela je ona. 

Davidović je osuđen u Srbiji na godinu dana zatvora zbog izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, nakon upada na antifašističku tribinu u Novom Sadu, gdje su verbalno i fizički napali učesnike.