Regija
0

Do kraja godine Srbiji status kandidata za EU?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Srbija je u četvrtak ispostavila Evropskoj uniji četiri vrlo ambiciozna zahtjeva i jednu molbu.

Zahtjevi su - da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) potpiše do kraja ovog mjeseca; da se do kraja godine Srbiji odobri status kandidata za punopravno članstvo u EU; do kraja ovog mjeseca da se pripremi program mjera za ukidanje viza, a do sredine naredne godine da se vizna ograničenja potpuno ukinu; te da se do početka ljeta iduće godine sa Srbijom otvore pregovori o punopravnom članstvu u Uniji.

Molba Evropskoj uniji jeste da zvanični Bruxelles prihvati argumente Beograda zbog kojih se traži da pitanje Kosova "trajno i pravedno bude riješeno pod okriljem Ujedinjenih nacija, kao jedine međunarodne institucije koja je suštinski odgovorna za sva velika statusna pitanja kao što su međunarodno priznate granice i poštovanje međunarodnog prava".

Ovakav paket nazvan nacionalnim programom za ubrzanje procesa evropskih integracija, tokom dva dana provedena u Bruxellesu, vrlo uspješno, dobro isplanirano i taktički veoma mudro predstavio je predsjednik srbijanskog parlamenta Oliver Dulić, jedan od najbližih saradnika srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

"Svim institucijama Evropske unije, svim njenim funkcionerima i evropskim građanima koji nas podržavaju – Srbija se i ovom prilikom od srca zahvaljuje na toplim riječima, brojnim obećanjima i ohrabrujućim zakljčcima. Ovo je, međutim, trenutak kada EU mora ponuditi praktična rješenja kojima će se građanima Srbije na djelu pokazati sve prednosti procesa evropskih integracija", izjavio je Oliver Dulić pred Vanjskopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

Posjeta srbijanske delegacije Bruxellesu počela je u srijedu razgovorom iza zatvorenih vrata s visokim predstavnikom EU-a za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost, nastavljena vrlo uvjerljivim višesatnim nastupima na dva ključna odbora Evropskog parlamenta, zatim sastankom s evropskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i, na kraju, kasno u četvrtak, s predsjednikom Evropskog parlamenta Hans-Gertom Poetteringom.