Referendum na Kosovu
0

Do 16 sati glasalo oko 7.000 građana

SRNA
U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku do 16 sati na referendumu je glasalo više od 7.000 građana.

Predstavnik referendumske komisije zadužen za odnose sa medijima Ljubo Radović rekao je da je najveća izlaznost zabilježena u Kosovskoj Mitrovici, gdje je glasalo 39 posto upisanih birača, u Zvečanu oko 30 posto, a u Zubinom Potoku oko 27 posto.

On ističe da glasanje protiče bez problema i da će birališta večeras biti zatvorena u 19 sati, a sutra će ponovo biti otvorena u 7 sati, javlja Televizija "Most".

U četiri srpske opštine na sjeveru Kosova danas i sutra biće održan referendum na kome će oko 35.000 građana s pravom glasa moći da se izjasni o odnosu prema institucijama Kosova.

Referendumsko pitanje glasi: "Da li prihvatate institucije republike Kosovo".

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani glasaju dva dana, a u Leposaviću samo 15. februara, na Dan državnosti Srbije. 

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i prištinske vlasti, navodeći da on neće imati nikakve pravne posljedice. 
Protiv referenduma su i zvaničnici iz Beograda, jer smatraju da će pogoršati položaj Srbije i kosovskih Srba. 			

EU smatra da se do rješenja za "posebnu situaciju" na sjeveru Kosova može doći jedino kroz konsultacije i dijalog, a ne barikadama ili referendumom, rekla je danas Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton.