Srbijanski mediji
0

DNK analize potvrdile da torba pripada Karadžiću

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Advokat bivšeg predsjednika Republike Srpske i haškog optuženika Radovana Karadžića Svetozar Vujačić izjavio je danas da su DNK analize koje je uradio MUP Srbije potvrdile da torba s laptopom i disketama, koja je pronađena 11. augusta na Batajničkom drumu, pripada njegovom branjeniku.

"DNK analizama, koje je uradilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, na nesumnjiv način je utvrđeno da torba sa stvarima pronađena na Batajničkom drumu pripada Radovanu Karadžiću", rekao je Vujačić Tanjugu.

Objasnivši da je danas u 12 sati na poziv MUP-a Srbije otišao u njihove prostorije da preuzme stvari, Vujačić je objasnio da laptop i diskete nije uzeo jer, kako je rekao, stručnjak koga je angažirala odbrana iz tehničkih razloga nije bio u mogućnosti da izvrši provjeru spomenutih stvari.

Karadžićev advokat je najavio da će laptop i 55 disketa od MUP-a preuzeti sutra.

Torba za koju se sumnja da je vlasništvo Radovana Karadžića, u kojoj su se nalazili laptop, 55 disketa, članci iz novina i dvije knjige, pronađena je u ponedjeljak 11. augusta na Batajničkom drumu.

Akcioni tim za saradnju sa Haškim tribunalom saopćio je ranije da se vrše DNK analize, kao i druge istražne radnje, kako bi se u potpunosti razjasnile sve okolnosti vezane za navedeni slučaj, a posebno da bi se utvrdilo da li pronađene stvari zaista pripadaju Karadžiću.

Karadžićevi advokati tvrde da su laptop i 55 disketa, na kojima se nalaze činjenice koje se direktno tiču odbrane bivšeg lidera bosanskih Srba, od njihovog branjenika oduzete prilikom hapšenja.

Jedan od najtraženijih haških bjegunaca Karadžić, poslije 13 godina skrivanja, u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala prebačen je 30. jula.

Haško tužilaštvo Kardžića tereti za genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom rata devedesetih godina.