Regija
0

Đukanovićev DPS najuspješniji na lokalnim izborima

SRNA
Demokratska partija socijalista (DPS), čiji je lider Milo Đukanović, postigla je najbolje rezultate na lokalnim izborima u 12 crnogorskih opština, kao i u dvije gradske opštine.

Na Žabljaku apsolutnu vlast osvojila je koalicije DPS-SDP, kojoj je povjerenje dalo 1.198 građana, pa je koalicija tako stekla 17 odborničkih mandata.

Druga po povjerenju Žabljačana je SNP, za koju je glasalo 609 birača, nakon čega će sa osam odbornika nastupati u narednom periodu.

Demokratski front sa 396 glasova osvojio je pet mandata, a jedan je pripao koaliciji Pozitivna-Socijaldemokratska partija (SDP), za koju su glasala 122 birača.

Đukanovićevi socijalisti su apsolutnu vlast osvojili i u Danilovgradu, gdje je DPS, prema podacima koalicije Evropsko lice Danilovgrada, osvojila 17 mandata.

Demokratski front osvojio je devet, Socijalistička narodna partija četiri, a koalicija Evropsko lice Danilovgrada, koju čine Socijaldemokratska partija i Pozitivna Crna Gora tri mandata.

U Šavniku je apsolutnu vlast osvojila DPS u koaliciji sa Socijaldemokaratskom partijom - 17 mandata za DPS/SDP, SNP osam, Demokratski front pet mandata.

U Podgorici najviše glasova osvojila je DPS koja je osvojila 29 mandata, ali ne i apsolutnu vlast, za koju im je bio potreban još jedan mandat.

Đukanovićevi socijalisti su najviše mandata osvijili i na lokalnim izborima u opštinama Bar, Bijelo Polje, kao i u dvije gradske opštine Zeta i Tuzi.

Nijedna partija u Plavu nije osvojila apsolutnu većinu. Najviše glasova osvojila je DPS - 11 mandata, Bošnjačka stranka osvojila je osam mandata, a na trećem mjestu je SDP sedam mandata.

Dva mandata osvojile su SNP i Demokratski front, dok je jedan mandat osvojila Građanska inicijativa.

Prema podacima Opštinske izborne komisije Gusinje, čiji je predsjednik Hasim Radončić, apsolutnu vlast nije osvojio niko.

Radončić je rekao da je najviše mandata - 12 osvojila koalicija DPS-SDP - BS, Partija za Gusinje - SNP-LP deset, DUA dva, Demokratski savez četiri i Albanska alijansa dva mandata.

Nijedna stranka u Gusinju neće moći samostalno da formira vlast, već će pravog pobjednika izbora odlučiti onaj koji uđe u savez sa jednom ili više albanskih partija.

Nakon izbora održanih u Pljevljima, najviše mandata - 17 osvojila je koalicija DPS i Bošnjačke stranke.

Koalicija SNP i Pokreta za Pljevlja osvojila je 11 mandata, dok je Demokratski front osvojio šest mandata, a SDP jedan mandat.

Najviše mandata u Rožajama osvojila Bošnjačka stranka 17, zatim DPS - 12, SDP je dobio četiri mandata i Bošnjačka demokratska stranka jedan.

SNP je saopštio da je osvojio apsolutnu većinu u Plužinama.

Prema njihovim podacima, za tu partiju je glasalo 1.178 birača, od 2.750 upisanih. To znači da će SNP osvojiti 17 ili 18 mandata.

Buduću lokalnu vlast u Kolašinu činiće postizborna koalicija Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokratski front (DF) i Socijaldemokratska partija (SDP).

U Crnoj Gori juče su održavani lokalni izbori u 12 opština i dvije gradske opštine, na kojima je pravo glasa imalo više od 315.000 građana.