Regija
0

Đukanović: Nisam opustošio Crnu Goru

FENA
Milo Đukanović (Foto: AFP)
Milo Đukanović (Foto: AFP)
Crnogorski premijer Milo Đukanović odbacio je danas navode da je njegovo višegodišnje vršenje vlasti dovelo tu državu u tešku socio-ekonomsku situaciju, dodajući da, zasad, ne planira rekonstukciju Vlade Crne Gore, prenosi Tanjug.

"Veoma sam ponosan na ono što sam uradio u prethodne dvije decenije. Apsolutno ne stoji teza da sam ja ili Vlada Crne Gore na čijem sam čelu opustošio državu. Crnogorsko društvo je, nažalost, platilo cijenu tranzicije, ali ništa manju ili veću nego što su to uradile i druge države u sličnoj situaciji", kazao je Đukanović na konferenciji za novinare.

Ipak, istakao je on, Crna Gora je u prethodnom periodu ostvarila i značajan napredak.

"Crna Gora je sačuvala mir, obnovila nezavisnost, jedina je država u regionu koja je u procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i biće prva naredna članica NATO-a", kazao je Đukanović.

On je poručio da ne namjerava dovjeka da bude na poziciji premijera, ali ni da se seli iz Crne Gore, dodajući da je spreman da pred svim nadležnim državnim organima položi račun za svoj dosadašnji rad.

"Ne mislim da se selim iz Crne Gore. Ovo je jedna divna zemlja u kojom mislim da ostanem do kraja života. Zato budite potpuno spokojni", istakao je Đukanović.

Premijer je kazao da u dosadašnjem radu Vlade Crne Gore vidi i dobre i loše strane, ali da ne smatra da je to njen limit.

"Rekonstrukcija Vlade nije politička atrakcija, to je otvoreno pitanje prilagođavanja izvršne vlasti izazovima. Kad ne budem mogao nešto da uradim zbog opstrukcija u sistemu, neće mi biti problem zamijeniti ovu funkciju nekom drugom", naveo je Đukanović.

On je rekao da je za hapšenje ruskog državljanina, finansijskog direktora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Dmitrija Potrubača saznao iz medija.

“Ne mislim da ta okolnost može otežati traženje novih investitora”, ocijenio je Đukanović.

Govoreći o rebalansu budžeta zbog KAP-a, premijer je istakao da je to jedna od opcija, ali ne i nužna.

"Pitanje rebalansa zbog KAP-a nije pitanje života i smrti. Riječ je o normativnoj tehnici kako da riješimo pitanje dugova te kompanije", kazao je Đukanović, dodajući da je spreman da sasluša svakog ko je spreman da pomogne i nudi neko bolje rješenje.