Regija
2

Đukanović: Meta protesta je suverenost Crne Gore

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je danas u parlamentu da su protesti Demokratskog fronta (DF) od starta imali cilj koji je implicirao nasilnost i promjenu vlasti na način koji je suprotan Ustavu Crne Gore.

Time su protesti, kako je kazao, bili nedemokratski, nasilni i agresivni, prenosi portal Radio televizije Crne Gore. Đukanović je tokom premijerskog sata, odgovarajući na pitanje voditelja kluba zastupnika DPS-a Milutina Simovića u kojoj mjeri aktualna politička dešavanja mogu utjecati na ostvarivanje ključnih državnih prioriteta iz oblasti integracija i gospodarstva, kazao kako su protesti pokazali i druge dimenzije, koje se odnose na suprotstavljenost državnom tečaju koji se tiče euroatlantskih integracija.

"Političke snage okupljene na protestima mjesecima su pokušavale na sve načine da zaplaše građane članstvom Crne Gore u NATO-u. Plašili su ljude da ćemo postati meta IDIL-a. Organizirali su i bizarne performanse ispred parlamenta, kojima se stimuliralo odsijecanje glave od strane IDIL -a. Sve ovo pokazalo je da je glavna meta protesta bila crnogorska suverenost", smatra predsjednik vlade.

Đukanović je dodao i da se ne previđa da skupovi ovakve vrste animiraju ljude koji su nezadovoljni ekonomsko-socijalnim statusom.

"To ne da ne previđa, nego tome nemamo što ni prigovoriti, prigovaramo samo politički neodgovornoj namjeri da se ta objektivnost zloupotrebi i da se njome politički manipuliše", naglasio je Đukanović.

Sve činjenice su, kako je kazao, potvrdile da je DF od prvog dana planirao nasilje, te da su demonstracije smatrane uspješnim samo ako njihov rezultat bude upad u državne institucije i protuustavna smjena vlasti.

"Da nije tako prihvatili bi poziv predsjednika parlamenta da se zastupnicima koji su bili na protestima, na njihov prvotni zahtjev, omogući ulazak u skupštinu. Nakon prihvaćanja, oni su i od tog zahtjeva odustali, što je označilo početak rušilačkog napada na policiju, potaknutog od strane više govornika ", rekao je Đukanović.

Odgovor policije koja je bila zasuta Molotovljevim koktelima i petardama bio je odlučan i primjeren danoj situaciji, ocjenio je Đukanović i dodao kako je najbitnije da nije bilo ljudskih žrtava.

Đukanović je uvjeren da će svi pojedinačni slučajevi biti ispitani "isključivo na bazi pravno validnih procedura i dokaza, bez obzira na medijsku hajku i pokušaje plasiranja raznih falsifikata u vođenju kampanje protiv policije, odnosno protiv države".

Nema straha, poručio je, da će posljednja dešavanja ugroziti put države ka Alijansi i dodao da u ovom trenutku najvažniji nacionalni interes poziv za članstvo u NATO savezu. Đukanović je ponovio da je vlada spremna da dan nakon poziva u NATO raspiše parlamentarne izbore i da su spremni da vode dijalog sa svima koji su zainteresirani, da dodatno stvaraju uvjete za punu transparentnost izbornog procesa kako bi nakon toga dobili apsolutno legitimnu vlast.

"To je interes svih, ali to je prije svega interes onih koji su najjači. DPS je stranka koja je do sada redovito ubirala 40 do 45 posto podršku. Naše je uvjerenje da će se tako dogoditi i nakon narednih izbora. I zato više od drugih imamo interes da vlast bude izabrana u uvjetima apsolutnog povjerenja ", zaključio je Đukanović.