Regija
96

Djevojka koja je digla Sloveniju na noge za pomoć BiH i Srbiji

Klix.ba
Tridesetdvogodišnja Ljubljanka Staša Tunja Bojičić podigla je na noge cijelu Sloveniju, uključujući i državni vrh, u prikupljanju pomoći za područja ugrožena poplavama u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Za samo dva dana prikupljeno je više od 300 tona namirnica.

Staša je odlučila da svoj godišnji odmor iskoristi kako bi prikupila što više pomoći za građane ugroženih područja. Slovenačka vojska će, kako piše srbijanski Telegraf, dopremiti u Srbiju 12 šlepera humanitarne pomoći tokom dana.

"Kada sam vidjela katastrofalne prizore, rekla sam samo da ljudima treba pomoć i to je bilo dovoljno. Preko Facebooka sam u petak pokrenula incijativu, misleći da će se uključiti samo nekoliko prijatelja i da ćemo uspjeti da prikupimo dva-tri kombija. A onda je krenulo šerovanje po društvenim mrežama. Inicijativa je stigla i do najveće televizije i radija u Sloveniji, pa se brzo pročulo. Ljudi su počeli da zovu sa svih strana, a onda su u akciju počele da se uključuju i brojne firme… Tako smo već u nedjelju umjesto tri kombija imali 15 šlepera humanitarne pomoći", započinje Staša svoju priču.

Staša je kćerka Antuna Tunja, slovenačkog vojnog atašea u Srbiji, pa ga je pozvala u pomoć kada je vidjela da neće imati gdje smjestiti sve što je stiglo, jer je akcija prerasla njena očekivanja.

"Nazvala me i pitala: 'Šta da radim, ja ovo nemam gdje da smjestim?' Pozvao sam prijatelja u kasarni u Ljubljani, gdje sam ranije bio komandat, i rekao – hajmo, ljudi, treba nam pomoć. Objasnio sam mu šta mi treba i oni su pristali da se prikupljena humanitarna pomoć smjesti u kasarnu", kaže za Alo Antun Tunja.

On dodaje da je sve krenulo nakon što je Staša rekla: “Hajmo da pošaljemo pomoć“, da nije bilo nikakve službene inicijative prije njenog poziva.

"Priča je tako stigla i do slovenačke vlade i ministra odbrane Romana Jakiča, poslije čega je donijeta uredba da vojnici moraju da mi pomognu pri pakovanju i transportu humanitarne pomoći do krajnjeg odredišta", priča velika humanitarka Staša.

Pomoć i dalje pristiže, kako iz inozemstva,tako i od brojnih stranih kompanija koje posluju u Sloveniji, kaže ona.

"Sakupili smo higijenske potrepštine, počev od sapuna, preko uložaka i pelena za odrasle, do kreveta, vode, hrane za decu, sanitetske opreme, krevetića i kolica za djecu", naglašava Staša, koja bi uskoro i trebala posjetiti poplavljena područja.

Sva pomoć koju je Staša prikupila je poslana u Bosni i Hercegovinu, i to u Otvorenu mrežu.