Vidljivo oštećenje mozga
0

Djevojčica ostavljena u autu ne prepoznaje roditelje

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zdravstveno stanje šestogodišnje Poljakinje, koju su roditelji 45 minuta ostavili u zatvorenom autu na velikoj vrućini na ostrvu Krku, stabilno je, ali djevojčica ne prepoznaje roditelje.

Uprkos vidljivim oštećenjima mozga, ljekari ne isključuju šanse za oporavak malene Poljakinje, jer je ''dječji mozak čudo'', kako kaže Igor Prpić, načelnik Klinike za pedijatriju riječke Dječje bolnice Kantrida.

Riječki ljekari ističu da je ovo najteži slučaj sunčanice koji su primili u Dječijoj bolnici, koji bi odrasla osoba teško preživjela. 

Prpić je upozorio da roditelji pri ovakvim vrućinama djecu treba da tjeraju da piju puno tečnosti, da nose kapu i da ih nikako ne puštaju na sunce od 10 do 18 sati.

Roditeljima djevojčice prijeti trogodišnja zatvorska kazna, ali ako se utvrdi da je djetetu trajno oštećeno zdravlje, predviđena je kazna do pet godina zatvora s obzirom da je riječ o zapuštanju i zlostavljanju djeteta.

Bračni par iz Poljske je u subotu, 9. jula, tokom boravka u Omišlju na otoku Krku, ostavio šestogodišnju kćerku na 45 minuta u automobilu i to kada je temperatura prelazila 30 stepeni Celzijusovih, a u vozilima dostizala i do 60 stepeni. Po povratku do auta kćerku su zatekli bez svijesti.

Djevojčici su pomoć pokušali da pruže u Domu zdravlja Krk, ali je zbog teškog stanja hitno prevezena u Dječiju bolnicu Kantrida u Rijeci. 
Ljekari tokom ljeta neprestano upozoravaju na mogućnost toplotnog udara. Najugroženija su djeca, a to se najbrže može destiti u automobilu, gdje je temperatura znatno viša od vanjske.

Mnogi ne znaju da se unutrašnjost vozila na spoljnoj temperaturi od 30 stepeni za 15-ak minuta može zagrijati do čak 60 stepeni.

Kada je riječ o maloj djeci, sve što bi odrasli mogli osjetiti za koji sat, kod njih se događa u pola sata ili čak petnaestak minuta, što zavisi i od dobi djeteta. Prvo se povisi tjelesna temperatura koja prelazi i 39 stepeni, a koža postaje vruća, crvena i suva jer dijete vrlo brzo dehidrira. Puls se ubrzava, pritisak pada, slijedi vrtoglavica, disanje je brzo i kratko i na kraju dijete gubi svijest. 

Ukoliko se pomoć ne pruži na vrijeme, posljedice mogu biti kobne.