Regija
0

Djevojčica ostavljena u automobilu u kritičnom stanju

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Petogodišnja Poljakinja, koju su roditelji ostavili 45 minuta zatvorenu u automobilu na 35 stepeni Celzijusovih, u teškom je stanju, a ljekari u Rijeci ne isključuju mogućnost trajnih oštećenja, javljaju hrvatski mediji.

Doktor Igor Prpić iz Klinike za pedijatriju Kliničko-bolničkog centra Rijeka potvrdio je da je djevojčica u jednoj vrsti kome, da su neki organi počeli otkazivati, ali da je stabilizovan rad bubrega, jetre i zgrušavanja krvi.

"Ali mozak je još uvijek loše. Radi se o jednoj vrsti kome. Stanje svijesti je poremećeno, prisutan je veliki psihomotorni nemir, djevojčica ne odgovara na pitanja. Iako je trenutno van životne opasnosti, pod velikim je upitnikom njen dugoročni oporavak. Prognoze nisu dobre i vrlo je vjerovatno da će u budućnosti biti ovisna o tuđoj pomoći", rekao je Prpić.

Prema njegovim riječima, iako su se do sada susretali sa sunčanicama, ovo je najteži slučaj koji su primili u Dječijoj bolnici Kantrida.

"Ovdje se radi o klasičnom toplotnom udaru. Da se to dogodilo odrasloj osobi, a ne djetetu kod kojeg su svi organi zdravi, teško da bi uopšte preživjela. Ali, i ovako će posljedice najvjerovatnije biti jako loše. Zato, kada su ovakve vrućine roditelji moraju tjerati djecu da piju puno tečnosti, da nose kapu i nikako ih ne puštati na sunce od 10.00 do 18.00 sati. To je ono na šta moramo stalno ukazivati", upozorio je Prpić.

Protiv roditelja djevojčice, tridesetjednogodišnjih Poljaka, biće podnesena prijava zbog krivičnog djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta, te tjelesnih povreda iz nehata, saopšteno je iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Bračni par iz Poljske je u subotu, 9. jula, tokom boravka u Omišlju na otoku Krku, ostavio petogodišnju kćerku na 45 minua u automobilu Toyota Rav i to u periodu kada su temperature prelazile 30 stepeni Celzijusovih, a u vozilima dostizala i do 60 stepeni. Po povratku do auta kćerku su zatekli bez svijesti.
Djevojčici su pomoć pokušali da pruže u Domu zdravlja Krk, ali je zbog teškog stanja hitno prevezena u Dječiju bolnicu Kantrida u Rijeci.