"Idi u Bosnu i jedi sirotinjsku kalju"
0

Dječaka u Hrvatskoj vršnjaci maltretiraju samo zato što je iz BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Otac dječaka koji pohađa šesti razred u Donjoj Zelini u Hrvatskoj namjerava ispisati sina iz škole jer ga vršnjaci maltretiraju samo zbog toga što je iz Bosne i Hercegovine.

Otac G. Ž. odlučio je 12-godišnjeg sina upisati u drugu školu, jer mjesecima trpi torturu, vrijeđanja, ponižavanja pa čak i fizičko zlostavljanje, piše Novi list.

Upravo činjenica da je s porodicom iz BiH doselio prije godinu i po, razlog je što dječaka u školi ne vole, tvrdi revoltirani otac.

"Mog sina su više puta nepravedno optužili za nepodopštine koje uopće nije napravio. Dok mene zovu iz škole za svaku sitnicu, kad su mog dječaka školske kolege izgrizli po nogama, nisu ga odveli ni ljekaru", ispričao je otac.

Svakodnevno vrijeđanje počelo je, kako tvrdi otac, već u školskom autobusu, gdje su dječaku počeli psovati "majku bosansku", nazivati ga četnikom i drugim pogrdnim imenima.

"Idi u svoju Bosnu i jedi svoju sirotinjsku kalju", jedna je od izjava koje je dječak bio prisiljen slušati.

"Nisam to mogao trpjeti, pa sam ga počeo sam voziti u školu", ispričao je otac za Novi list.

Dječaka su u školi lažno optuživali te je mališan ocu rekao da će se baciti u bunar pa se više niko neće na njega žaliti.

Nastavnici i školski psiholog ocu su rekli da ipak treba više paziti na svog sina i "stisnuti ga", zbog čega ga je odveo na psihijatrijski pregled. No, ustanovljeno je da je dječak posve normalan i da je iznimno osjetljive priode.

G. Ž. je istakao da mu je žao što je preselio porodicu jer u školi u BiH njegovo dijete nikada nije imalo problema.