Regija
0

Divac u Zagrebu na projekciji filma "Nekad braća"

SRNA
Slavni košarkaš Vlade Divac prisustvovat će u Zagrebu projekciji filma "Nekad braća" koji će biti prikazan na Sedmom Zagrebdoksu, najvećem međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u regionu, od 27. februara do 6. marta, potvrdio je danas direktor festivala Nenad Puhovski.

Američki film "Nekad braća" Majkla Tolejna o odnosu dva najistaknutija jugoslovenska košarkaša, Vlade Divca i Dražena Petrovića, jedan je od filmova koji će biti prikazani na festivalu, a koji se bavi ljudima i događajima iz Srbije.

Za nagrade konkuriše 29 filmova u međunarodnoj i 24 u regionalnoj konkurenciji, među kojima je i "Utrka za život" Mladena Matičevića srpsko-japanske koprodukcije.

U programu "Srećni doks" biće prikazan film "Oženiću celo selo" Željka Mirkovića, a u okviru programa "Kontroverzni Doks" film "Drugarica Jovanka" u produkciji Radio-televizije Srbije i režiji Slađane Zarić i Filipa Čolovića.

Na današnjem susretu s novinarima i autorima hrvatskih filmova Puhovski je naglasio da hrvatski filmovi čine polovinu regionalne konkurencije, ali da ga raduje da su dokumentarni filmovi zastupljeni u svim programima, što znači da se autori bave svim temama dokumentaraca, prenose beogradski mediji.

Prikazivanje hrvatskih filmova na festivalu, Puhovski je ocijenio kao nastojanje da se hrvatska publika približi domaćim dokumentarcima. 

"Retrospektiva hrvatskih ratnih dokumentaraca nastalih od 1991. do 1995. godine biće prikazana da bi se 20 godina nakon početka rata mogao steći kritički odnos i odmak prema ratnim dokumentarcima, ali i da bi publika mogla videti kako je rat tretiran kroz dokumentarce", rekao je Puhovski.