Regija
0

Dio osoblja američke ambasade napustio Beograd

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dio osoblja američke ambasade napustio je Beograd poslije vandalskog napada srbijanskih demonstranata na zgradu ambasade, zbog podrške Sjedinjenih Američkih Država Kosovu i priznanja njegove nezavisnosti.

Dio osoblja američke ambasade sa članovima svojih obitelji napustio je Beograd u subotu jer administracija u Washingtonu nije bila dovoljno uvjerena u njihovu sigurnost u Srbiji, poslije napada i paljevine zgrade od više stotina demonstranata protiv deklaracije o nezavisnosti Kosova.

Iz Prištine je javljeno kako je misija Evropske unije privremeno povukla svoje osoblje iz sjevernog Kosova i sjevernog dijela Kosovske Mitrovice zbog sigurnosnih razloga.

Pieter Feith, predstavnik EU-a na Kosovu, kazao je kako se nada da će uvjeti uskoro dopustiti nastavak aktivnosti EU misije na sjeveru Kosova, gdje su proteklih dana zabilježeni nasilni protesti, javio je beogradski radio B92.

U Beogradu, diplomati SAD-a i njihove obitelji otputovali su u oko 40 automobila prema susjednoj Hrvatskoj. Dužnosnici ambasade su kazali kako planiraju da bi diplomati i njihove obitelji ostali u inozemstvu desetak dana.

Ambasador Cameron Munter i njegovi najbliži saradnici ostali su u Beogradu.

U neredima u četvrtak u Beogradu jedna osoba je poginula i više od 150 demonstranata i policajaca bilo je ranjeno u protestima protiv deklaracije albanskih vođa o nezavisnosti Kosova koju su priznali SAD, Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i neke druge zemlje Evropske unije.

U subotu je objavljen identitet jedinoga poginulog u neredima čije pougljenjeno tijelo je pronađeno na spaljenom prvom katu američke ambasade. To je Zoran Vujović, star 20 godina, iz Novog Sada koji je došao u Beograd na protest. Obitelj Vujović se doselila u Novi Sad s Kosova 1999. godine.