Regija
0

Dinstbir: Srbi nisu sami u Evropi

FENA
Srbi nisu sami u Evropi i mogu se osloniti na visoku mjeru solidarnosti, bez obzira na kapitulantstvo ili ravnodušnost većine vlada, ocijenio je Jirži Dinstbir, nekadašnji izvjestilac UN-a o ljudskim pravima za bivšu Jugoslaviju, dodavši da "u izolaciji nije Srbija, već kosovska pseudodržava".

Prije nedavnog zasjedanja ministara EU-a predsjedavajući, slovenački ministar vanjskih poslova Dimtrij Rupel, rekao je da je "najvažnije pitanje pomoć Srbiji i njenoj evropskoj perspektivi", piše Dinstbir za "Novosti", dodavši da "i ostale evropske zemlje smatraju evropsku perspektivu Srbije za prioritet ili bar za jedan od značajnih ciljeva".

"Priznavanje kosovske pseudonezavisnosti u oštroj je suprotnosti sa tim idejama, isto kao i decenija sankcija, embarga, ucjenjivanja u vezi sa Haškim tribunalom, kome je Beograd predao više optuženih za ratne zločine nego svi ostali učesnici balkanskih konflikata zajedno", naglasio je bivši ministar vanjskih poslova Čehoslovačke.

Istakavši da "srpski građani treba da na majskim izborima odluče o svojoj evropskoj perspektivi", Dinstbir piše da "priznavanjem Kosova, odlaganjem asocijacionih i stabilizacionih dogovora, viznim barijerama i postavljanjem uslova koji ne važe za ostale zemlje bivše Jugoslavije, EU Srbima nikako ne olakšava situaciju".

"Ipak, suprotnost između proklamovanih ciljeva i politike neodgovornosti ne prihvataju ni sve države EU-a, a više uopšte ne ni većina evropskih građana.

Ne samo u Češkoj Republici većina građana odbacuje priznavanje nezavisnosti Kosova i podržavaju integritet i suverenitet Srbije", naglasio je autor teksta.

"U Češkoj se ovi stavovi oslanjaju na više od sto pedeset godina staru tradiciju odnosa i svijest o tome da su Srbi uvijek bili na našoj strani protiv bezakonja. Srbi otuda nisu sami u Evropi i mogu se osloniti na visoku mjeru solidarnosti bez obzira na kapitulantstvo ili ravnodušnost većine vlada", istakao je Dinstbir, javio je Tanjug.