Regija
0

Dinkić: Srbija će se iz EU lakše boriti za Kosovo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić je izjavio danas će se Srbija za Kosovo lakše boriti kao članica Evropske unije nego izvan te evropske organizacije.

"Mi treba da se dogovorimo odmah o uspostavljanju ekonomskog suvereniteta u dijelu gdje žive Srbi na Kosovu, a da se za politički suverenitet borimo kroz diplomatiju", rekao je Dinkić povodom izjave srpskog premijera Vojislava Koštunice da Srbija može u EU samo s Kosovom.

"Treba da se borimo iznutra, iz Evropske unije, za našu poziciju, a ako odustanemo od EU ne možemo da utječemo na status Kosova. Samoizolacija i udaljavanje od EU bili bi pogubni za Srbiju", naglasio je on.

Dinkić je rekao da on nema dilemu da Srbija treba hitno da uđe u EU, prije svega da bi ekonomski ojačala i da bi imala bolji standard i više zaposlenih, ali i da bi mogla da riješi i mnoge druge probleme, javio je Tanjug.

"Srbija kao mala zemlja nema budućnosti van EU jer 52 posto vanjskotrgovinske razmjene obavlja preko tržišta EU, a s Rusijom svega pet posto prometa", izjavio je Dinkić poslije otvaranja Sajma turizma na Beogradskom sajmu.