Regija
0

Dick Marty izvjestilac u PSVE-u o navodnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu

FENA
Švicarski senator Dick Marty imenovan je za izvjestioca u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope o navodnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Marty će ispitati tvrdnje bivše tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte, iznesene u knjizi "Lov", da su kosovski Srbi, oteti tokom NATO bombardiranja 1999. godine, prebacivani u Albaniju i da su im tamo vađeni organi, koji su krijumčareni u druge dijelove Evrope.

Očekivanja od Martyjeve istrage su velika, srazmjerna svjetskom ugledu i medijskoj slavi koju mu je donio izvještaj o tajnim zatvorima i letovima CIA-e.

Način na koji je Marti vodio ovu parlamentarnu istragu nagovještava kako bi mogao da radi na pripremi izvještaja o tvrdnjama da su pripadnici OVK zarobljenim Srbima vadili organe koje su potom krijumčarili, javio je BBC.

Dick Marty je po imenovanju za izvjestioca o tajnim zatvorima CIA-e u novembru 2005. godine na raspolaganju imao samo jedan skroman sekretarijat. Bez ovlaštenja, koje bi imao da je kao istražni sudija vodio krivičnu, a ne parlamentarnu istragu, Marty je bio takoreći goloruk.

Njegov preliminarni izvještaj iz januara 2006. izazvao je kritike i prigovore da nema dokaze.

Bivši britanski ministar za Evropu Denis MacShane, tada poslanik u britanskoj delegaciji u PSVE, podrugljivo je govorio da Martyjev izvještaj ima više rupa nego švicarski sir.

Marty je međutim svojim preliminarnim izvještajem ispunio prvi cilj - izazvao je veliko interesovanje medija, što je, kako često kaže, pokrenulo "dinamiku istine".

Pored podataka koje je dobijao od organizacije zaduženih za kontrolu i registraciju svih letova na evropskom nebu, Marty je usko sarađivao sa nevladinim organizacijama kao što su Human Rights Watch i Amnesty International, koristeći njihove podatke i izvore.

U junu 2007. podnio je i konačan izvještaj u kome s uvjerljivom preciznošću iznosi detalje o tome kako je u ime borbe protiv terorizma uspostavljen sistem tajnih zatvora, gangsterskih otmica, bespravnih izručenja i torture.

Njegovi izvori i svjedoci u završnoj fazi istrage bili su iz same američke CIA-e i obavještajnih službi drugih zemalja. Govorili su Martyju o onome što su znali i doživjeli pod uvjetom da Vijeće Evrope garantira zaštitu njihovog identiteta.

"Dinamika istine" dovela je do toga da u septembru 2006. američki predsjednik Bush prizna postojanje tajnih zatvora, a u nekoliko zemalja, među kojima i u Britaniji, vlade su priznale da su učestvovale u "paukovoj mreži" tajnih letova CIA-e.

Marty će sasvim izvjesno u istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu imati podršku nevladinih organizacija.

Human Rights Watch je i prije zvaničnog imenovanja Dicka Martyja stavio do znanja da je spreman da sarađuje sa izvjestiocem PS Vijeća Evrope po već uspješno primijenjenoj shemi.

Ta organizacija je početkom maja saopćila da posjeduje nove dokaze koji nalažu provođenje istrage o navodnoj trgovini organima ubijenih Srba pred kraj rata na Kosovu 1999. godine.

Human Rights Watch tvrdi da su se pojavili "ozbiljni i vjerodostojni dokazi o strašnim zlostavljanjima Srba na Kosovu i u Albaniji tokom i nakon rata Srbije i NATO-a“.