Beograd
0

Desetak hiljada građana u protestima javnih službi

FENA
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Desetak hiljada građana sudjelovalo je u petak u mirnom sindikalnom protestu javnih službi i državnih tijela u Beogradu, predvođenim sindikatima prosvjete, na kojemu su izrazili nezadovoljstvo svojim materijalnim položajem i uvjetima rada.

U protestima uz geslo "Ustaje Srbija" sudjelovali su nezadovoljni radnici u obrazovanju, pravosuđu, policiji i zdravstvu.

Prema ranijem dogovoru, demonstranti su se u podne okupili u središtu Beograda, odakle su mirno prošetali središnjim gradskim ulicama, zaputivši se najprije prema zgradi predsjednika Srbije.

Ondje su predali pismo upućeno predsjedniku Borisu Tadiću u kojem se kaže da prosvjeta štrajka dva mjeseca te da je školska godina dovedena u pitanje, da je zdravstvo u haosu te da policija bez prikladne obuće izlazi na teren.

Potom su nastavili do zgrade vlade gdje su također predali pismo upućeno premijeru Mirku Cvetkoviću u kojemu se od vlade traže hitni pregovori o povećanju plaća zaposlenima u javnom sektoru.

Zaposleni u prosvjeti, koji već dva mjeseca od vlade i ministarstva prosvjete traže povećanje plaća i poboljšanje radnih uvjeta, u ministarstvu prosvjete predali su prijedlog sporazuma upućen ministru Žarku Obradoviću.

Okupljanje sindikalaca bilo je najavljeno proteklih dana, a komentirajući proteste premijer Cvetković kazao je da mu nije jasno zašto protestvuju prosvjetari "jer je vlada sve ispunila" te je dodao da je vlada otvorena za razgovor sa sindikatima.

Premijer je, u izjavi koju su prenijeli beogradski mediji, naveo kako će zaposlenima u prosvjeti dio plaća koji nisu dobili biti isplaćen kada nadoknade ono što je u proteklom razdoblju propušteno zbog štrajka.

Protesti su tokom popodneva završeni, no bez konkretnog dogovora, a štrajk zaposlenih u prosvjeti će, po riječima predsjednika Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije Leonarda Erdeljija, biti nastavljen do ispunjenja zahtjeva navedenih u prijedlogu sporazuma upućenom ministru.

Ministarstvo prosvjete saopćilo je da se, po podatcima pristiglim od školskih uprava, nastava obavlja u 1.559 škola ili 85,9 posto, pri čemu su na 30 minuta satovi skraćeni u 376 škola. U potpunoj obustavi je, dodaje se, 235 škola ili 13,1 posto.