Regija
0

Deset osoba povrijeđeno u protestima na granici Srbije i Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Deset pripadnika Kosovske policijske službe (KPS) i pet pripadnika pričuvnog sastava Vojske Srbije ozlijeđeno je u ponedjeljak na prijelazu Mutivode, između Srbije i Kosova, tijekom prosvjeda zbog proglašenja neovisnosti Kosova, javljaju u ponedjeljak navečer beogradski elektronički mediji.

Po riječima glasnogovornika KPS-a Vetona Ehslanija, devetoro ozlijeđenih su pripadnici specijalnih postrojbi KPS-a, a jedan je pripadnik pričuvnog sastava KPS-a. Do incidenta je došlo nakon što je u ponedjeljak poslijepodne skupina od oko 150 pričuvnih pripadnika Vojske Srbije kamenjem, motornim uljem i vodom gađalo pripadnike KPS-a, zbog čega su oni bili prisiljeni baciti suzavac.

Prema srbijanskim izvorima, KPS i kosovska žandarmerija upotrijebili su tijekom prosvjeda suzavac u više navrata, pokušavajući tako rastjerati prosvjednike.

Agencija Beta javila je da su sudionici prosvjeda, osim toga što su gađali kamenjem policiju, uzvikivali parole protiv neovisnosti Kosova i uvrede na račun Albanaca, te su novinare beogradskih medija - dnevnika "Blic", agencije Beta i RTV B92 - nazivali izdajnicima.

Prema srbijanskim izvorima, na prelazu Mutivode prosvjedovalo je oko 250 ljudi, uglavnom vojnih veterana s juga Srbije, iz Medveđe, Kuršumlije, Lebana i Leskovca, kao i raseljenih s Kosova, prenijela je Hina.