Balkan ostaje eksplozivan
8

Dešavanja u Makedoniji pokazuju da konflikti na Balkanu nisu završeni

SRNA
Skoplje (Foto: Arhiv/AFP)
Skoplje (Foto: Arhiv/AFP)
Profesor sa Instituta za sigurnos, odbranu i mir skopskog Filozofskog fakulteta Biljana Vankovska ocijenila je da "ne samo petostruko ubistvo, nego i dešavanja posljednjih mjeseci u Makedoniji, najbolje ilustruju stanja nezavršenog mira, nezavršenog konflikta u zemlji, ali i povezanost regiona po ovoj negativnoj, konfliktnoj liniji".

"Nasuprot tezama stranih i domaćih političara da je region ušao u pozitivnu fazu demokratizacije i evrointegracije, pokazuje se da imamo zamrznute konflikte, koji, s vremena na vrijeme, eskaliraju i dovode u pitanje sve što je postignuto. Region zapadnog Balkana je predugo, ni na nebu ni na zemlji, građani su sve razočaraniji zbog beskrajne tranzicije, dok radikalne grupacije djeluju nesmetano", kaže Biljana Vankovska.

Ona je istakla da je prošlonedjeljno petostruko ubistvo kod Skoplja primjer  osione brutalne egzekucije koja je, kako to do sada pokazuje istraga, bila dobro isplanirana. 

"Makedonija ima jednu veliku vidljivu Ahilovu petu, a to su međuetnički odnosi i nepovjerenje zajednica. I odmah su počele da kruže najrazličitije opasne spekulacije koje su ukazivale da su ubice albanske nacionalnosti",  kaže Vankovska.

Glavno je pitanje da li se iza tih scenarija naziru prepoznatljivi projekti za promjenu granica na Balkanu. 

"Interesantno je da su američki i evropski ambasadori odmah pohrlili albanskim političarima da upute poruke o smirivanju strasti. A, u stvari su samo pomogli svima onima koji su širili glasine da su Albanci krivci za zločinački čin. Moguće je da se stanje smiri za kratko, ali na dalji rok, Balkan ili bolje njegov južni dio ostaje eksplozivan. A to nekome odgovara",  zaključila je profesor Biljana Vankovska.