Regija
1

Delo: Je li Tuerk morao bojkotirati inauguraciju Nikolića

FENA
Danilo Tuerk
Danilo Tuerk
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izbjegao je nazočnost na inauguraciji novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, što je dio slovenskih medija u utorak ocijenio upitnim s obzirom na buduće odnose sa Srbijom.

Ljubljansko "Delo" u komentaru navodi da su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović imali "konkretan razlog" za bojkot inauguracije u Beogradu na koju su bili pozvani zbog Nikolićevih izjava o Srebrenici i Vukovaru, ali da je upitno je li im se trebao pridružiti i Tuerk, s obzirom na želju da se bez obzira na to tko je u Srbiji predsjednik s tom državom očuvaju dobri odnosi.

"Postavlja se pitanje je li Tuerk postupio mudro, sjetivši se u zadnjem trenutku Nikolićevih izjava za koje je ocijenio da štete regiji u koju je smještena Srbija", navodi vodeći slovenski list.

"Delo" tvrdi da je simptomatična izjava prvaka SPS-a Ivice Dačića koji je nedolazak predsjednika država iz okruženja na svečanost u Beograd nazvao "organiziranim bojkotom i uvredom, ne samo za Nikolića nego za cijelu Srbiju", upitavši se je li to u duhu pomirenja i europskih integracija. "Dačić često javno govori ono što potiho misli cijeli politički vrh u Srbiji. U tom je pogledu Tuerk vjerojatno krivo postupio, makar je istina i to da Srbi uvažavaju samo one koji su im potrebni", navodi se u komentaru "Dela".

List navodi da je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele na inauguraciji u Beogradu kao izaslanik Bruxellesa Nikoliću dao jasno do znanja da treba nastaviti europskim putem koji je zacrtao njegov prethodnik Boris Tadić, dok su mu predsjednici većine država iz okruženja svojim bojkotom poručili da će u regiji biti marginaliziran "ako ne okrene ploču" u odnosu na svoju političku prošlost.

"Sudeći po Nikolićevu inauguralnom govoru, on je shvatio da su mu i čelnici iz regije i oni iz svijeta dali na raspolaganje prijelazni rok u kojemu se mora otresti hipoteke prošlosti, a shvatio je i to da bi svojim starim pogledima na odnose sa susjedima osudio Srbiju na razdoblje političke paralize", navodi se u komentaru.

Vodeći slovenski list uz to dodaje da kod Nikolića kao predsjednika ni ubuduće ništa ne bi smjelo biti doživljeno kao iznenađenje jer njegova dosadašnja politička karijera pokazuje da su u njoj jedina konstanta bile promjene u stajalištima i izjavama.

"Zato nitko neće biti previše iznenađen ako se novi srbijanski predsjednik preko noći pobrine za novi politički zaokret", navodi slovenski dnevnik.