Hrvatska
0

Delfin nemilosrdno ubijen iz sačmarice

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Odrasli mužjak delfina koji je početkom aprila pronađen mrtav privezan o hrid na južnoj strani ostrva Kaprije, kod Šibenika u uvali Nozdra, ubijen je i to iz sačmarice - utvrđeno je danas na vještačenju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Delfin je pogođen olovnom sačmom u lijevu stranu prednje polovine tijela što je izazvalo unutrašnje krvarenje i smrt životinje.

Procijenjeno je da je delfin bio star oko 10-11 godina, a tijelo  je bilo staro oko mjesec dana. Prije nego što ga je nepoznati počinilac ubio životinja je bila zdrava i normalno se hranila i lovila plijen, o čemu govore ostaci ulovljenih životinja u "predželucu".

Prema nalazu stručnjaka, životinja je ubijena  vjerojatno u martu, a pogođena je najvjerojatnije u trenutku kad je iskočila iz mora. 

U izvještaju se dodaje da životinja nije uginula odmah, nego se još mučila nakon ranjavanja.

Rane nisu bile odmah vidljive prilikom pronalaženja tijela,  jer je ono već bilo u stanju raspadanja. Kalkuliše  se da su zrna olovne sačme ispaljena iz lovačkog oružja, a  u relativnoj blizini postoje dva lovišta. 

Javna ustanova za gazdovanje zaštićenim dijelovima prirode iz Šibenika podnijela je krivičnu prijavu protiv nepoznatog  počinioca,  jer je delfin  zaštićen Zakonom o zaštiti prirode i to kao strogo zaštićena životinja - prenose mediji.
Predviđena novčana kazna kreće se od 25.000 /3.400 evra/ do 200.000 kuna /27.500 evra/, a Krivični zakon predviđa i zatvor.