Regija
0

Del Ponte traži nastavak pritiska na Srbiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Haška tužiteljica na odlasku Carla del Ponte ocijenila je u ponedjeljak kako bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo odlučiti da će Haški sud (ICTY) ostati otvoren sve dok ne budu uhapšeni Ratko Mladić i Radovan Karadžić, ratni vođe bosanskih Srba optuženi za genocid, koji već 12 godina izmiču međunarodnoj pravdi.

"Vijeće sigurnosti danas bi trebalo donijeti odluku da ICTY ostaje otvoren do uhićenja Karadžića i Mladića. To bi bio najbolji način da nam Vijeće sigurnosti pomogne, rekla je Del Ponte na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja o vrsti političkog pritiska na Srbiju koji bi mogao rezultirati njihovim hapšenjem.

Del Ponte i njezin zamjenik David Tolbert, također su naglasili kako je ključno da Evropska unija ostane pri uvjetovanju daljnjeg približavanja Srbije s punom suradnjom s ICTY-em, odnosno izručenjem Ratka Mladića.

Na upit o povezanosti pritiska na Srbiju da izruči Mladića s raspletom oko statusa Kosova, Del Ponte i Tolbert su ustvrdili kako politika obično donosi teškoće radu ICTY-a, ponovivši kako je važno da vrata EU za Srbiju budu otvorena tek uz uvjet pune suradnje s Haagom, a ne zbog nekih drugih razloga.

Ona je naglasila kako se za nehapšenje Mladića i Karadžića može kriviti NATO i međunarodnu zajednicu od 1995. do 1998., kada za to nije postojala "politička volja", dok je za kasnije razdoblje, kada su se oni počeli skrivati, krivnju uglavnom adresirala na Srbiju.

"Znamo da su se Karadžić i Mladić skrivali u Srbiji 1998. i 1999. dok je na vlasti bio Milošević. Znamo da je Karadžić ostao tamo do 2004. a Mladić je i danas tamo. Dakle koga treba kriviti? Srbiju!", pitala je i odgovorila Del Ponte.

Istaknula je kako je usredotočena na Mladića jer zna da joj ga Srbija može izručiti, dok ne zna točno gdje je Karadžić, već samo da je u regiji.

"Znam da je u regiji ali vam ne mogu reći je li u manastiru u Crnoj Gori, je li u Republici Srpskoj ili u stanu u Srbiji", rekla je tužiteljica koja je svih osam godina u Haagu ulagala napore za njihovo hapšenje, ali je danas u govoru u Vijeću sigurnosti UN priznala da odlazi "nedovršena posla".

Na mjestu glavnog tužitelja ICTY-a naslijedit će je belgijski tužitelj Serge Brammertz.

Upitana da li smatra da će proces rješavanja statusa Kosova omesti nastojanja da se Mladić i Karadžić izvedu pred lice pravde Del Ponte je odgovorila:

"Predsjednički izbori u Srbiji u januaru i rješavanje statusa Kosova su dvije moguće prepreke za nalaženje i hapšenje Ratka Mladića. Ja sam pokušala da uvjerim Srbiju da preda Mladića prije ova dva događaja, ali politika je uvijek bila prepreka našim nastojanjima", kazala je Del Ponte.