Regija
0

Del Ponte: Hapšenje Hadžića veliki uspjeh srpskih vlasti

FENA
Carla del Ponte
Carla del Ponte
Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala (ICTY) Carla del Ponte ocijenila je u srijedu da je hapšenje Gorana Hadžića, posljednjeg haškog optuženika, veliki uspjeh srpskih vlasti koji će ubrzati njen put ka Evropskoj uniji.

"Srpska vlada je time napravila ogroman korak naprijed za demokratsku i mirnu budućnost zemlje. To je od velikog političkog značaja", istakla je ona u izjavi za Tanjug.

Del Ponte je izrazila uvjerenje da je hapšenje Hadžića, kao i prethodno izručenje Ratka Mladića, veoma važno i na putu Srbije u EU, te ocijenila da će se zasigurno Srbija sada brže kretati u pravcu ka članstvu Unije.

"Srpska vlada je odlično djelovala, jako inteligentno i u korist budućnosti zemlje", podvukla je ona, dodajući da će sada put ka EU biti lakši.

Hapšenje Hadžića je, po njenim riječima, i ogroman uspjeh za međunarodno pravosuđe.

"Možemo reći da su sada svi optuženi za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije uhapšeni. Mandat Vijeća sigurnosti UN-a je ispunjen. To je jako bitno. Vjerujem da je sve učinjeno da svi odgovorni za ratne zločine budu uhapšeni i da se nađu pred sudom. To je važno za žrtve", poručila je Del Ponte.

Po njenim riječima Hadžić je "stari poznanik suda", kojeg je Tribunal lokalizovao u Beogradu, pratio ga, i kada je izdat nalog za hapšenje, on je nestao iz svoje kuće.

Del Ponte je istakla da je Hadžić posljednji put viđen kada je sa samo jednom torbom ušao u automobil i nestao. To se dogodilo nakon što je izdat nalog za hapšenje, i od tada je u bjekstvu, dodala je ona, ponovivši da je hapšenje Hadžića veliki uspjeh za srpsku vladu. Takođe je istakla da je i njoj lično drago da je svih 161 optuženi uhapšen, i da će se naći pred sudom.

"Ovim se može reći da je misija uspješno okončana", podvukla je ona dodajući da će Tribunal moći, kada se završe suđenja, to jest i apelacioni procesi, da zatvori svoja vrata.

Što se tiče suđenja Ratku Mladiću Carla del Ponte je istakla da postoji dovoljno dokaza.

"Dokaze koje imamo su dobri i ima ih mnogo. Sada se radi o tome kako će se odvijati suđenje protiv njega, da li će biti zasebno, ili zajedno sa suđenjem Radovanu Karadžiću", objasnila je ona.

Po njenom mišljenju, bilo bi dobro da se sudi zajedno Karadžiću i Mladiću samo za Srebrenicu, "jer bi to moglo brzo da se apsolvira".

O tome, kako je istakla, treba da odluči sud, ali je najbitnije da se optuženi nalaze na raspolaganju Tribunalu.