Beograd
0

Deklaracija o suprotstavljanju organiziranom kriminalu

FENA
Dužnosnici zemlja jugoistočne Europe - Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije u ponedjeljak su u Beogradu potpisali zajedničku deklaraciju o aktivnom radu i suradnji u suprotstavljanju organiziranom kriminalu, krijumčarenju ljudi i narkotika i sprječavanju pranja novca.

Deklaraciju, svrha koje jest unaprijediti stanje sigurnosti i vladavine prava, dužnosnici zemalja regije donijeli su na otvaranju dvodnevne regionalne ministarske konferencije "Promoviranje pravde i sigurnosti u jugoistočnoj Europi".

Otvarajući konferenciju, izvršni ravnatelj Ureda UN za drogu i kriminal (UNODC) Antonio Maria Costa naglasio je da će deklaracija ojačati individualnu i kolektivnu sposobnost država potpisnica da se bore protiv korupcije i organiziranog kriminala i unaprijede prevenciju i liječenje ovisnosti, te ukazao na potrebu da vlasti u regiji ojačaju provedbu zakona i legalnih instrumenata.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović potpisali su i protokol o suradnji pograničnih policija dviju država na lokalnoj, državnoj i regionalnoj razini.