Blokada fakulteta
0

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu napao studentkinju

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damir Boras posvađao se jutros sa studentima koji su blokirali ulaz u zgradu fakulteta i napao jednu studentkinju zbog čega je završila u hitnoj pomoći.

Blokada je počela jutros nakon što studentska služba, po nalogu uprave, nije htjela izdavati potvrde studentima koji nisu uplatili najmanje pola školarine, iako je Boras najavio da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija neće morati plaćati školarine do izbora.

Boras se posvađao sa studentima kada je na ulazu naišao na barikade od stolova, a kada je shvatio da ga jedna studentkinja snima napao ju je i oteo joj fotoaparat. Studentkinja je zbog natezanja završila na hitnoj, javili su hrvatski mediji.

Dekan se na kraju ipak probio kroz barikade, ali je zaprijetio da će zvati policiju. Predstavnici studenata su na razgovoru s dekanom koji je novinarima zabranio ulazak u zgradu.

Studenti smatraju da je uprava Fakulteta "pokušala mučki obmanuti studente", te od uprave i dekana zahtijevju trenutnu službenu odluku kojom se ukida naplaćivanje školarina studentima druge i treće godine preddiplomskog studija i povrat novca studentima koji su zbog pritisaka već uplatili pola ili cijeli iznos školarine. 

"Ne odustajemo od zahtjeva za potpuno javno finansiranim obrazovanjem i poručujemo upravi da nećemo dopustiti da manjak sredstava namiruje od studenata. Zahtijevamo da se novčana sredstva potrebna za održavanje nastave i hladni pogon fakulteta umjesto putem školarina, namakne iz državnog budžeta", ističu studenti. 

Prema ugovorima koji su potpisani 2010. i 2009. godine s tadašnjim brucošima obećano je besplatno studiranje svim studentima koji ispunjavaju obaveze. Međutim, studenti koji su položili sve ispite moraju platiti školarinu da bi upisali višu godinu, jer Ministarstvo fakultetima nije osiguralo novac za više godine studija.