Regija
0

Deda mraz pred zabranom i u Srbiji?

Sarajevo-x.com
Prema pisanju Kurira, epidemiolozi u Srbiji će biti primorani da zabrane doček Nove godine i ostala okupljanja samo ako se gripa drastično proširi.

Zasad mališani neće biti u prilici da se okupljaju u školama, jer će one od petka biti zatvorene sve do 11. januara iduće godine.

"Zasad neće biti zabrane proslava i okupljanja. S druge strane, ne možemo da znamo da li će se epidemiološka situacija drastično promijeniti nagore. Inače, i dalje raste broj oboljelih od nove gripe, i to među školskom i predškolskom djecom. Također, u porastu je i broj teških slučajeva i onih koji su na respiratorima. Zbog te vanredne epidemiološke situacije, predložili smo da raspust počne nedjelju dana ranije, to jest u petak", ističe Predrag Kon predsjednik radne grupe za praćenje pandemije nove gripe.

Prema njegovim riječima, pošto predstoji period slava i okupljanja, neophodno je da trudnice obrate pažnju kod koga idu i da se informišu da li je domaćin vodio računa o svojim gostima u smislu da mu ne dolazi niko ko je bolestan.