Obišao prelaze Jarinje i Brnjak
0

De Marnhac traži uklanjanje barikada na sjeveru Kosova

SRNA
Xavier Bout de Marnhac
Xavier Bout de Marnhac
Šef misije Euleksa na Kosovu i Metohiji Xavier Bout de Marnhac danas je obišao prelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova i uputio poziv građanima da uklone barikade, jer one, kako je rekao, štete svim ljudima.

"Euleks policija i carinici su tu da uz pomoć KFOR-a uspostave vladavinu prava u ovom dijelu Kosova", rekao je De Marnhac, uz ocjenu da je prelaz Brnjak operativno osposobljen da obavlja zadatu funkciju, dok će na prelazu Jarinje operativnost biti uspostavljena poslije izgradnje infrastrukturnih objekata.

On je pohvalio rad Euleksa i zahvalio se na otvorenoj podršci pripadnicima KFOR-a, saopšteno je iz misije Euleksa.

"Povukli smo ovaj potez kako bismo povećali protok robe i građana", izjavio je De Marnhac i  zaključio da su međunarodna zajednica, EU I NATO podržali uspostavljanje normalnih trgovinskih odnosa i ukidanje embarga na uvoz i izvoz roba  

Pripadnici KFOR-a su tokom dana i u kasnim popodnevnim satima na područje sjevernog Kosova iz helikoptera rasturali letke na kojima se građani upozoravaju da "KFOR priznaje pravo na mirne proteste i demonstracije, ali blokade  puteva ne predstavljaju prihvatljiv način za izražavanje briga".

"Blokade su  nezakonite i  ne potpadaju pod mirne demonstracije. Blokade  puteva predstavljaju opasnost za sve u vanrednim situacijama, jer pomoć neće biti u stanju da stigne  do onih kojima je potrebna. U skladu sa Rezolucijom 1244  UN,  KFOR je odgovoran za ponovno obezbeđivanje slobode kretanja", piše na lecima.